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高あくびをしたラットと低あくびをしたラットとでは、砂糖を長時間摂取した後の味覚連想学習能力が異なることが明らかになった
Taste association capabilities differ in high- and low-yawning rats versus outbred Sprague-Dawley rats after prolonged sugar consumption.
PMID: 32681199 DOI: 10.1007/s10071-020-01415-x.
抄録
あくびは、一般的にグルーミング、眠気、覚醒などの他の行動に関連付けられたステレオタイプの行動パターンです。行動や神経化学的特性のいくつかの違いが、Sprague-Dawley(SD)ラットの高あくび(HY)と低あくび(LY)亜系統で記述されており、亜系統間の神経機構に変化があったことを裏付けています。また、あくびをするサブラインで観察された行動や神経化学的な違いは、味覚学習、特に条件付き味覚嫌悪(CTA)とその潜在的抑制に必要とされるプロセスにおいても重複している可能性がある。そこで、本研究では、甘味刺激に慣れた後の味覚記憶の違いを解析し、あくびサブラインとアウトブリードSDラットとの比較を行った。まず、14日間の長期糖分摂取時における食欲反応の変化を評価した。次に、この長時間の前曝露によって誘発されるCTA強度の潜在的抑制を評価し、さらに回避的記憶消失率を測定した。その結果、SDラットと2つのサブラインでは、長期の砂糖曝露後、新規糖に対するCTAが類似し、食欲記憶が有意に強くなることが示された。しかし、14日間の砂糖曝露後、HYサブラインとLYサブラインは、2回の獲得試行後にCTAの潜在抑制を発達させることができず、アウトブリードラットに比べて退行性記憶消滅率が遅かった。このことは、同系化が連想学習に影響を与えていることを示唆しており、特に長期的に甘い刺激にさらされた後は、高い親しみやすさを反映している。
Yawning is a stereotypical behavior pattern commonly associated with other behaviors such as grooming, sleepiness, and arousal. Several differences in behavioral and neurochemical characteristics have been described in high-yawning (HY) and low-yawning (LY) sublines from Sprague-Dawley (SD) rats that support they had changes in the neural mechanism between sublines. Differences in behavior and neurochemistry observed in yawning sublines could also overlap in processes needed during taste learning, particularly during conditioned taste aversion (CTA) and its latent inhibition. Therefore, the aim of this study was to analyze taste memory differences, after familiarization to novel or highly sweet stimuli, between yawning sublines and compare them with outbred SD rats. First, we evaluated changes in appetitive response during long-term sugar consumption for 14 days. Then, we evaluated the latent inhibition of CTA strength induced by this long pre-exposure, and we also measured aversive memory extinction rate. The results showed that SD rats and the two sublines developed similar CTA for novel sugar and significantly stronger appetitive memory after long-term sugar exposure. However, after 14 days of sugar exposure, HY and LY sublines were unable to develop latent inhibition of CTA after two acquisition trials and had a slower aversive memory extinction rate than outbreed rats. Thus, the inability of the HY and LY sublines to develop latent inhibition of CTA after long-term sugar exposure could be related to the time/context processes involved in long-term appetitive re-learning, and in the strong inbreeding that characterizes the behavioral traits of these sublines, suggesting that inbreeding affects associative learning, particularly after long-term exposure to sweet stimuli which reflects high familiarization.