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イヌリナーゼの最新情報。構造的側面とバイオテクノロジーへの応用
Updates on Inulinases: Structural aspects and biotechnological applications.
PMID: 32682037 DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2020.07.078.
抄録
イヌリナーゼは、グリコシドヒドロラーゼ(GH)ファミリー32に属するイヌリン触媒酵素です。細菌、真菌およびイーストはイヌリナーゼの潜在的な源です。現在のバイオテクノロジー時代において、イヌリナーゼは、高果糖シロップ、フラクトオリゴ糖の生産をはじめ、バイオエタノール、有機酸、単細胞油、2,3-ブタンジオール、単細胞タンパク質等のような他の多くの重要な代謝物の生産を含むその広い応用範囲のために、かなりの注目を集めている。これらのイヌリナーゼの応用により、ポリフルクトタン加水分解におけるイヌリナーゼ相互作用の理解に世界中の研究者が注目しています。これらの相互作用を理解するためには、文献には少ないイヌリナーゼの構造組織に関する情報が非常に重要である。本研究では、イヌリナーゼの構造的・機能的特性や構造の違いを明らかにするとともに、イヌリナーゼの機能を理解する上で重要な情報を提供することを目的とした。また、イヌリン/イヌリンを豊富に含む原料から異なるバイオ製品を生産するためのイヌリナーゼのバイオテクノロジーの可能性についても検討した。
Inulinases are inulin catalyzing enzymes which belongs to glycoside hydrolases (GH) family 32. Bacteria, fungi and yeasts are the potential sources of inulinases. In the present biotechnological era, inulinases are gaining considerable attention due to their wide range of applications which includes the production of high fructose syrup, fructooligosaccharides and many other important metabolites like bioethanol, organic acids, single cell oil, 2,3-butanediol, single cell proteins, etc. These applications of inulinases have attracted the researchers world-wide to understand the inulin-inulinase interactions for polyfructan hydrolysis. To understand these interactions, the information on structural organization of inulinases is very important which is scarce in literature. The current review highlights the structural and functional properties of inulinases, and difference in their structural organization. The biotechnological potential of inulinases for the production of different bio-products from inulin/inulin-rich raw materials using different bioprocessing strategies has also been elaborated.
Copyright © 2020. Published by Elsevier B.V.