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ザクロ種子油の酸化安定性に及ぼすザクロ果皮抽出物の影響
Effect of pomegranate peel extract on the oxidative stability of pomegranate seed oil.
PMID: 32682230 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127501.
抄録
ザクロ種子油は、健康に良い効果を持つ生理活性化合物の貴重な供給源であるが、PUFAの含有量が多いため酸化に敏感である。ザクロ種子油の安定性を向上させるために、天然酸化防止剤(0.1%ザクロ果皮抽出物)と合成酸化防止剤(0.01%ブチルヒドロキシトルエン)とザクロ果皮抽出物(0.05%)の組み合わせの影響を調べた。酸化プロセスは、脂肪酸組成をモニタリングし、65 ⁰Cで12日間保存中の油の品質及び安定性パラメータ(酸価、過酸化物価、アニシジン価及びチオバルビツール酸反応性物質価)を測定した。さらに、総フェノール含量とDPPHラジカル消去活性を測定した。ザクロ果皮抽出物およびザクロ果皮抽出物とBHTの組み合わせは、ザクロ種子油の品質および安定性パラメータの改善に有意なプラスの影響を与えることができる(P<0.05)。さらに、このような活性は、BHTを単独で使用した場合よりも優れていた。
Pomegranate seed oil is valuable source of bioactive compounds with health-beneficial effects, but it is sensitive to oxidation due to high content of PUFA. In order to improve stability of pomegranate seed oil, the influence of natural antioxidant (0.1% pomegranate peel extract) and a combination of synthetic antioxidant (0.01% butylhydroxytoluene) and pomegranate peel extract (0.05%) was investigated. The oxidation process was followed by monitoring fatty acid composition and measuring the quality and stability parameters of oil (acid value, peroxide value, anisidine value and thiobarbituric acid reactive substances value) during storage for 12 days at 65 ⁰C. Furthermore, total phenolic content and DPPH radical scavenging activity was measured. Pomegranate peel extract as well as a combination of pomegranate peel extract and BHT can have a significant positive impact (P < 0.05) on improvement of the quality and stability parameters of pomegranate seed oil. Furthermore, such activity was better than BHT used alone.
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