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相模湾産アオザメおよび東シナ海産頭足類の組織中の水銀濃度
Mercury concentrations in the tissues of blue shark (Prionace glauca) from Sagami Bay and cephalopods from East China Sea.
PMID: 32683233 DOI: 10.1016/j.envpol.2020.115192.
抄録
水銀(Hg)の毒性は一般に知られており、約90%がメチル水銀(CHHg)として海洋生物中に存在しています。水銀は、頭足類の捕食者として食物連鎖の上位に位置するサメやクジラに集中しています。相模湾で捕獲されたアオザメの肝臓と筋肉、東シナ海で捕獲されたトダロデス・パシフィックス、セピア・マドカイ、ウロテューシス・エデュリスの消化腺とマントルに含まれる水銀濃度を測定し、分析した。本研究で決定したサメ、イカ、イカのHg濃度は、他の海域とほぼ同じであった。また、アオザメのHg濃度は肝臓よりも筋肉の方が高かった。マダカイやエデュリスでは消化腺に蓄積していたが,外套膜には蓄積していなかった。消化腺のHg濃度はマダカイやウ・エデュリスに比べて低いが、外套膜のHg濃度は決定的に高い。アオザメの筋肉と外套膜には90%以上のHgがCHHgとして存在している。これは、アオザメの筋肉と外套膜に含まれるチオール基を持つアミノ酸と鎖状遺伝子によるものである。アオザメやマントルのミオシンはCHHgの安定性を高めている。パシフィックスの消化腺内のHgの量が多すぎて貯蔵できないため、外套膜に放出され、パシフィックスの消化腺内の栄養分は他の組織に供給されます。パシフィックスは筋繊維が強いと考えられているため、ミオシンの量がマドカイやエデュリスよりも多い可能性がある。
The toxicity of mercury (Hg), is generally known, and around 90% of Hg exist as methylmercury (CHHg) in marine organism. Mercury concentrates in sharks and whales, which are at the top of the food chain as predators to cephalopods. The concentrations of Hg in liver and muscle of blue shark, caught in Sagami Bay, and in digestive gland and mantles of Todarodes pacificus, Sepia madokai, and Uroteuthis edulis caught in East China Sea were measured and analyzed. The Hg concentrations in the sharks, squids, and cuttlefishes determined in this study were almost same as those in the other sea regions. In addition, the Hg concentration in the blue shark was higher in the muscle than in the liver. In S. madokai and U. edulis, Hg accumulated in the digestive gland but not in the mantle. Although the Hg concentration in the digestive gland of T. pacificus is lower than those of S. madkai and U edulis, Hg concentration in the mantle is critically higher. More than 90% of Hg is present as CHHg in muscle of blue shark and mantle of T. pacificus. This feature is explained due to amino acids with the thiol groups and chain genes in the muscle of blue shark as well as in the mantle of T. pacificus. Myosin in the mantle of T. pacificus and blue shark enhances the stability of CHHg. The amount of Hg in the digestive gland of T. pacificus could be too large to store; thus, Hg is released to the mantle, whereas the nutrients in the digestive gland of T. pacificus are supplied to other tissues. It is considered that the muscle fiber of T. pacificus is strong; therefore, large amounts of myosin levels may be present in T. pacificus than in S. madokai and U. edulis.
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