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Food Chem.2020 Jul;333:127525. S0308-8146(20)31387-X. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127525.Epub 2020-07-10.

培養塩分がソイルレスシステムで商業的に生産されたSalicornia ramosissimaの栄養組成、抗酸化能および微生物の品質に及ぼす影響

Influence of cultivation salinity in the nutritional composition, antioxidant capacity and microbial quality of Salicornia ramosissima commercially produced in soilless systems.

  • Alexandre R Lima
  • Viana Castañeda-Loaiza
  • Miguel Salazar
  • Carla Nunes
  • Célia Quintas
  • Florinda Gama
  • Maribela Pestana
  • Pedro J Correia
  • Tamára Santos
  • João Varela
  • Luísa Barreira
PMID: 32683262 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127525.

抄録

ここ数年、ヘルシーグルメとしてのハロフィテの消費量は大幅に増加している。しかし,家畜化されたハロフィテの栄養プロファイルに関する知見は乏しく,どのような栽培条件で栽培すれば最も栄養的・機能的に優れた植物が得られるのかについてはほとんど知られていない。そこで、Salicornia ramosissima J. Woodsを35〜465mMのNaClの6種類の塩濃度で栽培した。栽培した植物の栄養学的プロファイル、抗酸化能力、微生物の品質をミネラルやビタミンを含めて評価した。塩分は生育に顕著な影響を与え、110mM以上の塩分濃度では生育が低下した。塩分は生育に顕著な影響を与え,110mM 以上の塩分では生育が低下するが,中程度の塩分濃度(110mM と 200mM)ではフェノール化合物の量が多く,抗酸化力が高いことが明らかになった。以上の結果から,低中等度の塩分濃度で無菌培養することにより,商業化や食用に適した S. ramosissima の植物が得られることが示唆された。

The consumption of halophytes as healthy gourmet food has increased considerably in the past few years. However, knowledge on the nutritional profile of domesticated halophytes is scarce and little is known on which cultivation conditions can produce plants with the best nutritional and functional properties. In this context, Salicornia ramosissima J. Woods was cultivated in six different salt concentrations, ranging from 35 to 465 mM of NaCl. Both the nutritional profile, the antioxidant capacity, and microbial quality of the produced plants were evaluated including minerals and vitamins. Salt has a marked effect on growth, which decreases for salinities higher than 110 mM. Nonetheless, plants cultivated with intermediate levels of salinity (110 and 200 mM) revealed better antioxidant status with higher amounts of phenolic compounds. Overall, results from this paper indicated that soilless culture systems using low-intermediate salinities produces S. ramosissima plants fit for commercialization and human consumption.

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