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日本語AIでPubMedを検索

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Br. Poult. Sci..2020 Jul;doi: 10.1080/00071668.2020.1751805.Epub 2020-07-20.

小麦ベースの飼料を給与したブロイラーにおけるキシロオリゴ糖と単糖の生成に及ぼす外因性キシラナーゼ補充の効果

The effects of exogenous xylanase supplementation on the generation of xylooligosaccharides and monosaccharides in broilers fed a wheat-based diet.

  • Tom Dale
  • Isabella Hannay
  • Michael R Bedford
  • Gregory A Tucker
  • John M Brameld
  • Tim Parr
PMID: 32683884 DOI: 10.1080/00071668.2020.1751805.

抄録

この研究では、消化管(GIT)の異なるセクションの可溶性単糖、キシロオリゴ糖(XOS)および揮発性脂肪酸(VFA)の含有量のキシラナーゼ誘発性変化を定量化し、これらが鳥のパフォーマンスの変化に関連しているかどうかを調べました。この研究では、ロス 508 ブロイラーの雄雛 80 羽を 2 群に分け、小麦をベースとした飼料(Econase XT(16,000BXU/kg 飼料)の有無に関わらず 21 日間与えた。エコナーゼ XT 添加は、大腸内のキシロテトラオース(X)含量を増加させ(P=0.046、酵素×GIT セクション相互作用)、結腸及び尾赤血球内のキシロース含量を増加させた(P<0.001、酵素×GIT セクション相互作用)。また、Econase XT処理した鳥類の尾頭でのアセテート産生量の増加傾向(P=0.062)は、発生したXOSが尾頭で発酵し、存在する微生物の種類に影響を与えている可能性を示唆しています。本研究では、小麦のアラビノキシランの分解はキシラナーゼの補給により促進され、それにより尾嚢における有益な 揮発性脂肪酸(VFA)の産生が増加し、それにより尾嚢マイクロバイオームが調節された可能性が示唆されたが、この 早い年齢での鳥のパフォーマンスには影響を与えなかった。

This study quantified xylanase-induced changes in soluble monosaccharides, xylooligosaccharides (XOS) and volatile fatty acid (VFA) contents of the different sections of the gastrointestinal tract (GIT) and whether these were related to altered bird performance.An digestion of the wheat-based diet was carried out with the xylanase (Econase XT at 16,000BXU/kg diet) to compare the and generation of these XOS and monosaccharides. For the study, 80 male Ross 508 broiler chicks were split into two groups fed a wheat-based diet with or without Econase XT (16,000BXU/kg diet) for 21 days.There were no effects of Econase XT inclusion on growth performance characteristics, likely a result of the high-quality wheat diet, the corresponding high performance of the control group (FCR average of 1.45 in controls) and the relatively young age of the birds (from four to 26 days of age).Econase XT supplementation increased the xylotetraose (X) content in the colon (P=0.046, enzyme x GIT section interaction) and the xylose contents in the colon and caeca (P<0.001, enzyme x GIT section interaction).The trend for increased acetate production in the caeca of Econase XT treated birds (P=0.062) suggested that the XOS generated were subsequently fermented in the caeca, potentially impacting upon the types of microbiota present.The present study suggested that wheat arabinoxylan degradation was enhanced by xylanase supplementation, which may have increased the production of beneficial volatile fatty acids (VFA) in the caeca, and thereby potentially modulated the caecal microbiome, but without affecting bird performance at this early age.