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異なる塩分濃度でのティラピア()の短期水銀曝露:血清浸透調節、血液学的パラメータ、Na/K-ATPaseレベルへの影響
Short-term mercury exposure in tilapia () at different salinities: impact on serum osmoregulation, hematological parameters, and Na/K-ATPase level.
PMID: 32685728 PMCID: PMC7358731. DOI: 10.1016/j.heliyon.2020.e04404.
抄録
本研究の目的は、東ジャワ系統のティラピア( )において、水銀(Hg)曝露が血清浸透調節と血液学的反応に及ぼす影響を分析し、比較することであった。魚を 0, 5, 10, 15 g L の塩分濃度で 0, 0.1, 1 mg L Hg に曝露し、96 時間曝露後にエラと腎臓の血清オスモラリティ(SO)、イオンレベル、血液学的パラメータ、ナトリウム(Na)/カリウム(K)-ATPase(NKA)レベルを評価した。15 g Lの塩分濃度でHgに曝露した魚では、0、5、10および15 g Lの塩分濃度で曝露した魚に比べてSOが有意に増加したが、5および10 g Lの塩分濃度でHgに曝露した魚では、0 g Lの塩分濃度で曝露した魚に比べてSOは有意に増加しなかった。15 g L塩分濃度では、Naレベルは0、5、10 g L塩分濃度で有意に異なっていた。塩化物イオンレベルは、15 g L 塩分濃度でのみ有意に上昇した。さらに、Kレベルは10および15g Lの塩分濃度で0および5g Lの塩分濃度と有意に異なっていた。ヘマトクリットおよびヘモグロビン値、赤血球および白血球(WBC)数はすべての塩分濃度で有意差はなかった。15 g Lの塩分濃度では、エラのNKAレベルは0 g Lの塩分濃度と有意に異なっていたが、腎臓ではすべての塩分濃度の間で差はなかった。これらのデータは、ティラピアに対するHgの影響を低減するための今後の参考や養殖実践に有用な情報を提供するものである。結論として、塩分濃度を高くすることで、ティラピアのKレベルとWBCカウントに対するHgの影響が減少した。
The objectives of this study were to analyze and compare the effects of mercury (Hg) exposure on osmoregulation and hematological responses in East Java strain tilapia (). Fish were exposed to 0, 0.1, and 1 mg L Hg at 0, 5, 10, and 15 g L salinities, and serum osmolality (SO), ion level, hematological parameters, and sodium (Na)/potassium (K)-ATPase (NKA) levels in the gills and kidney were assessed after 96 h of exposure. SO significantly increased in fish exposed to Hg at 15 g L salinity compared with those exposed at 0, 5, 10, and 15 g L salinities, but SO did not significantly increase in fish exposed to Hg at 5 and 10 g L salinities compared with those exposed at 0 g L salinity. At 15 g L salinity, the Na level was significantly different from that at 0, 5, and 10 g L salinities. The chloride ion level significantly increased only at 15 g L salinity. Furthermore, the K level was significantly different at 10 and 15 g L salinities from that at 0 and 5 g L salinities. Hematocrit and hemoglobin levels and red blood cell and white blood cell (WBC) counts were not significantly different among all salinities. At 15 g L salinity, the NKA level in the gills was significantly different from that at 0 g L salinity, but in the kidney, there was no difference among all salinities. These data provide useful information for future reference and aquaculture practices to reduce Hg effects on tilapia. In conclusion, higher salinity reduced the effect of Hg on the K level and WBC count in tilapia.
© 2020 The Author(s).