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日本語AIでPubMedを検索

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Nutr Hosp.2020 Jul;doi: 10.20960/nh.03025.Epub 2020-07-20.

集学的プライマリ・ケア・チームにおける栄養士による治療の経済的利益

Economic benefit of dietetic-nutritional treatment in the multidisciplinary primary care team.

  • Patricia Casas-Agustench
  • Isabel Megías-Rangil
  • Nancy Babio Sánchez
PMID: 32686448 DOI: 10.20960/nh.03025.

抄録

慢性疾患や高齢化は、世界的に医療サービスの負担を増大させています。栄養カウンセリングは、大幅なコスト削減が示されているため、プライマリケアの優先事項となっている。本レビューは、医療従事者が提供するプライマリケアにおける栄養ケアの費用対効果のエビデンスを評価することを目的としている。2000 年 1 月から 2019 年 2 月までの間に PubMed/MEDLINE を用いて文献検索を行った。レビューには、健康な人と肥満、2型糖尿病、心血管リスクまたは栄養不良の人を対象に実施された36件のランダム化比較試験(RCT)とシステマティックレビューが含まれていた。すべてのRCTおよびレビューは、肥満または心血管リスク因子を有する人々の栄養士-栄養士が主導する栄養介入は費用対効果が高いことを示した。看護師が主導する食事介入は、減量が必要な人には費用対効果があったが、心血管リスクが高い人にはなかった。糖尿病患者のプライマリケアチームが主導したいくつかの食事の変更は費用対効果が高かった。プライマリーケアの設定に栄養士-栄養士を組み込むか、またはその存在を増やすことは、人々が栄養治療を実施するための最高の資格を持つ医療専門家にアクセスできるようになり、健康支出の観点から最も費用対効果の高い介入である可能性がある。記載されている制限にもかかわらず、このレビューは、集学的チームの一部としてプライマリヘルスケアに栄養士-栄養士を組み込むことは、健康への投資とみなされる可能性があることを示唆している。そうであっても、結論を確認するために、より多くの研究が必要です。

Chronic diseases and aging are placing an ever increasing burden on healthcare services worldwide. Nutritional counselling is a priority for primary care because it has shown substantial cost savings. This review aims to evaluate the evidence of the cost-effectiveness of nutritional care in primary care provided by health professionals. A literature search was conducted using PubMed/MEDLINE between January 2000 and February 2019. The review included thirty-six randomized controlled trials (RCTs) and systematic reviews conducted in healthy people and people with obesity, type-2 diabetes mellitus, cardiovascular risk or malnutrition. All the RCTs and reviews showed that nutritional intervention led by dietitians-nutritionists in people with obesity or cardiovascular risk factors was cost-effective. Dietary interventions led by nurses were cost-effective in people who needed to lose weight but not in people at high cardiovascular risk. Some dietary changes led by a primary care team in people with diabetes were cost-effective. Incorporating dietitians-nutritionists into primary care settings, or increasing their presence, would give people access to the healthcare professionals who are best qualified to carry out nutritional treatment, and may be the most cost-effective intervention in terms of health expenditure. Notwithstanding the limitations described, this review suggests that incorporating dietitians-nutritionists into primary health care as part of the multidisciplinary team could be regarded as an investment in health. Even so, more research is required to confirm the conclusions.