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最適化された加水分解手順とタンデム質量分析と結合した超高性能液体クロマトグラフィーを使用して、魚類および藻類油サプリメント中のオキシリピンの定量
Quantitation of oxylipins in fish and algae oil supplements using optimized hydrolysis procedures and ultra-high performance liquid chromatography coupled to tandem mass-spectrometry.
PMID: 32687334 DOI: 10.1021/acs.jafc.0c02461.
抄録
魚や藻類の油のサプリメントは、オキシリピンとして知られている酸化脂肪酸の前駆体であるエイコサペンタエン酸(EPA)とドコサヘキサエン酸(DHA)で濃縮されています。ここでは、油中のオキシリピンをUPLC-MS/MSで測定するための塩基加水分解法を最適化し、魚類や藻類の油サプリメント中で定量しました。2μLの油を炭酸ナトリウムで加水分解すると、10、20、30μLの高容量の油と比較して、オキシリピン濃度が高く、マトリックスの影響を最小限に抑えることができました。0.1%酢酸と0.1%ブチル化-ヒドロキシトルエンを含むメタノール中で油を加水分解した場合、無溶媒の場合と比較して、炭酸ナトリウムに対して水酸化ナトリウムを使用した場合と比較して、オキシリピンの収率が高くなりました。溶媒中の水酸化ナトリウムを用いて2μLの油から抽出したオキシリピンは、EPA由来のオキシリピンが魚油に最も多く(84〜87%)、DHA由来のオキシリピンは藻類油に多く(83%)含まれていた。このことから、魚油と藻類油はEPAとDHA由来のオキシリピンの直接の供給源であることがわかりました。
Fish and algae oil supplements are enriched with eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), which are precursors to oxidized fatty acids, known as oxylipins. Here, we optimized a base hydrolysis method for measuring oxylipins in oil with UPLC-MS/MS, and quantified them in fish and algae oil supplements. Hydrolysis of 2 µL of oil with sodium carbonate resulted in greater oxylipin concentrations and minimal matrix effects, compared to higher oil volumes (10, 20 and 30 µL). Oxylipin yield was higher when oil was hydrolyzed in methanol containing 0.1% acetic acid and 0.1% butylated-hydroxytoluene, compared to no solvent, and using sodium hydroxide versus sodium carbonate. Oxylipins extracted from 2 µL oil using sodium hydroxide in solvent showed that EPA-derived oxylipins were most abundant in fish oil (84-87%), whereas DHA-oxylipins were abundant in algae oil (83%). This study shows that fish and algae oils are direct sources of EPA- and DHA-derived oxylipins.