日本語AIでPubMedを検索
共同研究。LC-MS/MSと組み合わせた効率的な単一酵素抽出を用いた食品中の総葉酸の定量
Collaborative study: Quantification of total folate in food using an efficient single-enzyme extraction combined with LC-MS/MS.
PMID: 32688304 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127447.
抄録
食品中の総葉酸量を推定するための特定の葉酸ビタマーの定量は標準化されていない。抽出手順の一部として植物由来のγ-グルタミルヒドロラーゼを用いた食品中の葉酸定量法の再現性と再現性を決定するために、ヨーロッパの8つの研究所を含む共同研究が実施されました。分析した7つの食品サンプルは、果物、野菜、乳製品、豆類、内臓物、魚、および強化乳児用粉ミルクの食品グループを表しています。均質化ステップを含み、6つの葉酸ビタマーをLC-MS/MSを用いて分析した。葉酸換算で表される総葉酸含量は、すべてのサンプルにおいて17-490μg/100gであった。ホルウィッツ比の値は、魚を除いて許容範囲内(0.60-1.94)であった。認定標準物質(NIST 1869)である強化乳児用粉ミルクの結果は、この方法の真偽を確認した。この共同研究は、北欧食品分析委員会(NMKL)内の標準化プロジェクトの一環として行われています。
Quantification of the specific folate vitamers to estimate total folate in foods is not standardized. A collaborative study, including eight European laboratories, was conducted in order to determine the repeatability and reproducibility of the method for folate quantification in foods using the plant-origin γ-glutamyl hydrolase as part of the extraction procedure. The seven food samples analyzed represent the food groups; fruits, vegetables, dairy products, legumes, offal, fish, and fortified infant formula. The homogenization step was included, and six folate vitamers were analyzed using LC-MS/MS. Total folate content, expressed as folic acid equivalent, was 17-490 μg/100 g in all samples. Horwitz ratio values were within the acceptable range (0.60-1.94), except for fish. The results for fortified infant formula, a certified reference material (NIST 1869), confirmed the trueness of the method. The collaborative study is part of a standardization project within the Nordic Committee on Food Analysis (NMKL).
Copyright © 2020 Elsevier Ltd. All rights reserved.