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口臭を有する就学前児童におけるマイクロバイオームの変動
Microbiome variations in preschool children with halitosis.
PMID: 32790926
抄録
目的:
中国の就学前の小児の口腔内口臭に関連する細菌の特徴を評価すること。
OBJECTIVE: To assess the bacterial characteristics associated with intra-oral halitosis among Chinese preschool children.
方法:
中国、上海の就学前児童273名(3~4歳)を対象に疫学調査を実施し、その後、う蝕のない健常者と口臭のある参加者の舌苔から16サンプルを採取した。MiSeqを用いた16S rRNA遺伝子配列決定により、関連する微生物群集の特徴を明らかにした。
METHODS: An epidemiological study was conducted among 273 preschool children (aged 3-4 years) in Shanghai, China, followed by the collection of 16 samples from the tongue coating of caries-free healthy and halitosis participants. The characterization of associated microbial communities was performed using 16S rRNA gene sequencing on the MiSeq.
結果:
未就学児の13.2%に口臭が認められた。対照群と口臭群では微生物多様性に有意差は認められなかった(p>.05)。両群で観察された主な細菌属は、Prevotella属、Veillonella属、Streptococcus属、Neisseria属、Actinomyces属、Haemophilus属、Leptotrichia属であった。13種(Leptotrichia sp.HMT_417、Prevotella Pallens、Alloprevotella ravaを含む)の相対比率は対照群と比較して口臭症群で有意に高かったが、Streptococcus属、Gemella属、Kingella属の17種の分布は対照群でより高い存在率を示した。種間の相互作用をさらに検討した結果、2群間で明らかな差が認められ、就学前児童の口臭はさまざまな微生物が相互作用して生じていることが示唆された。
RESULTS: Halitosis was observed in 13.2% of the preschool children. No significant difference in terms of microbial diversity (p > .05) was detected in the control and halitosis groups. The dominant bacterial genera observed in both groups included Prevotella, Veillonella, Streptococcus, Neisseria, Actinomyces, Haemophilus, and Leptotrichia. The relative proportions of thirteen species (including Leptotrichia sp. HMT_417, Prevotella Pallens, and Alloprevotella rava) were significantly higher in the halitosis group compared with the control group, whereas the distribution of seventeen species from genera Streptococcus, Gemella, and Kingella showed a higher abundance in the control group. Further investigation of interactions among species demonstrated obvious differences in two groups, indicating that various microorganisms interact to produce halitosis in preschool children.
結論:
全体として、口臭は複数の微生物の相互作用に関連している。口腔内細菌叢の微生物は互いに増強作用または抑制作用を発揮する可能性がある。
CONCLUSIONS: Overall, halitosis is associated with multi-microbial mutual interactions. The oral flora microorganisms may exert potentiating or inhibiting effects on each other.