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海藻摂取の健康への影響
Impact of seaweed intake on health.
PMID: 32908248
抄録
海藻にはミネラル、ビタミン、水溶性食物繊維、フラボノイドなどが含まれ、生活習慣病の予防効果があるとされている。海藻は日本を含む東アジア諸国では一般的に食されている。したがって、海藻の摂取は生活習慣病の予防を通じて日本人の長寿に貢献するかもしれない。最近、日本の2つの大規模コホート研究で、海藻の摂取と心血管疾患のリスク低下との関連が報告された。一方、海藻にはヨウ素やヒ素などの重金属も含まれており、これらは健康に悪影響を及ぼすと考えられている。ここでは、海藻摂取とがんや心血管疾患による死亡率や発症率、血圧や血清脂質などの危険因子との関連についての研究をレビューした。また、海藻に含まれるヨウ素とヒ素の悪影響についてもまとめた。欧米諸国では海藻類はあまり消費されてこなかったが、食生活の多様化や東アジアからの移民の割合の増加により、海藻類の消費量が増加する可能性がある。病気や健康に対する海藻の影響を明らかにするためには、観察研究や介入研究を含むさらなる疫学研究が必要である。
Seaweeds contain minerals, vitamins, soluble dietary fibers, and flavonoids, which are regarded as preventive agents against lifestyle-related diseases. Seaweeds are consumed commonly in East Asian countries including Japan. Thus, intake of seaweeds might contribute to Japanese longevity via prevention of lifestyle-related diseases. Recently, two large Japanese cohort studies have reported the association of seaweed intake with reduced risk of cardiovascular diseases. On the other hand, seaweeds also contain iodine and heavy metals such as arsenic species, which are considered to have adverse effects on health. We here reviewed studies of the association between seaweed intake and mortality from or incidence of cancer and cardiovascular diseases, and their risk factors such as blood pressure or serum lipids. We also summarized the adverse effects of iodine and arsenic species in seaweeds. Although seaweeds have not been widely consumed in Western countries, dietary diversification and an increased proportion of immigrants from East Asia may increase seaweed consumption in those countries. Further epidemiological studies including observational and interventional studies are necessary to clarify the effects of seaweeds on disease and health.