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Oral Health Prev Dent.2020 10;18(1):959-971. 45436. doi: 10.3290/j.ohpd.a45436.Epub 2020-10-29.

トルコの7~14歳の子供における歯面腐食の有病率と病因因子の横断的分析

Cross-Sectional Analysis of Prevalence and Aetiological Factors of Dental Erosion in Turkish Children Aged 7-14 Years.

  • Elif Korkmaz
  • Arife Kaptan
PMID: 33215487 DOI: 10.3290/j.ohpd.a45436.

抄録

目的:

本研究は、トルコの学童における歯びらんの有病率、分布、関連因子を推定することを目的とした。

PURPOSE: This study aimed to estimate the prevalence, distribution, and the associated factors of tooth erosion in Turkish school children.

材料および方法:

トルコの公立学校11校の児童473名(7~14歳)の代表的なサンプルを対象に、横断的な分析を行った。保護者には社会統計学的データを収集するためにアンケートに記入してもらった。また、個人的な人口統計学的詳細や酸性食品や飲料を摂取する習慣に関するデータを収集するために、子供たちにもアンケートを実施した。影響を受けた永久歯を評価するためにオサリバン指数を使用した。データはカイ二乗検定と多変量ロジスティック回帰分析を用いて分析した。

MATERIALS AND METHODS: A cross-sectional analysis was performed on a representative sample of 473 children (aged 7-14 years) from 11 public schools in Turkey. Parents were asked to fill out a questionnaire to collect sociodemographic data. A questionnaire was also given to the children, to collect data pertaining to personal demographic details and habits of consuming acidic foods and drinks. The O'Sullivan index was used to assess affected permanent teeth. The data were analysed using a chi-square test and multivariate logistic regression analysis.

結果:

歯のびらんは21.8%の子供に観察されました。病変は最も頻繁にエナメル質に観察され、影響を受けたのは頬側表面の半分以下でした。歯面侵食は、年長児およびBMI(ボディマスインデックス)が高い児で統計的に有意に高いことが判明した(p <0.05)。フルーツジュース、コーラ入り飲料、オレンジソフトドリンク、ガセリ、ココアミルク、アイスティー、ソーダ、スポーツドリンク、エナジードリンク、オレンジ、レモン、キウイ、グレープフルーツ、リンゴ、桃、フルーツヨーグルトの摂取量は、侵食のある生徒で統計的に有意に高かった(p <0.05)。学生の性別、全身疾患、早産・低出生体重、運動活動レベル、社会経済状態、親の教育レベル、および口腔衛生習慣とびらんとの間には統計的に有意な関係はなかった(p > 0.05)。

RESULTS: Dental erosion was observed in 21.8% of the children. Lesions were most often observed in the enamel with less than half of the buccal surface affected. Erosion was found to be statistically significantly higher in older children and in those with an elevated body mass index (BMI) (p <0.05). The consumption of fruit juices, drinks with cola, orange soft drinks, gaseous, cocoa milk, iced tea, sodas, sports drinks, energy drinks, oranges, lemons, kiwis, grapefruits, apples, peaches, and fruit yogurts was statistically significantly higher in students with erosion (p <0.05). There was no statistically significant relationship between students' sex, systemic disease, premature birth and low birth weight, exercise activity level, socioeconomic status, parental education level, and oral hygiene habits with erosion (p >0.05).

結論:

侵食性病変はエナメル質に限られていたが,侵食の有病率は高かった.侵食は、年齢、BMIの上昇、特定の飲料の摂取、および果物の摂取と統計的に有意に関連していた。

CONCLUSION: Although erosive lesions were limited to the enamel, the prevalence of erosion was high. Erosion was statistically significantly associated with older age, elevated BMI, consumption of certain beverages, and fruit.