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モロッコの若年者における歯周炎と地中海式食生活との関連性
Association between periodontitis and the Mediterranean diet in young Moroccan individuals.
PMID: 33381869 DOI: 10.1111/jre.12833.
抄録
地中海式食生活(MedDiet)へのアドヒアランスは、様々な慢性疾患のリスクの低下と関連していることが報告されている。この横断的研究は、モロッコ人の若年者に多く見られるMedDietのアドヒアランスと歯周炎との間の潜在的な関連性を調査することを目的とした。
BACKGROUND & OBJECTIVES: Adherence to the Mediterranean diet (MedDiet) has been reported to be associated with a lower risk of various chronic diseases. This cross-sectional study aimed to investigate the potential association between adherence to the MedDiet and periodontitis, which is highly prevalent in young Moroccan individuals.
方法:
モロッコ人1075人(女性72%、平均[標準偏差]年齢=20.2[1.5]歳)を評価した。MedDietのアドヒアランスは、8つの食品群(野菜、豆類、果物、穀類またはジャガイモ、魚、赤肉、乳製品、オリーブオイル)の摂取頻度に基づくMedDietスコア(MDS)を用いて評価した。各食品群に0(不健康)または1(健康)の値を割り当て、個々のスコアを加算してMDS(範囲、0~8点)を作成し、スコアが高いほどMedDietのアドヒアランスが良いことを示しました。ロジスティック回帰モデルを用いて、MDS(高[5~8点]/低[0~4点])と各成分スコア(1/0)を評価し、全口歯周検査で判定した歯周炎の有無を評価した。年齢、性別、および口腔保健行動を潜在的交絡因子として考慮した。
METHODS: We evaluated 1075 Moroccan individuals (72% women, mean [standard deviation] age = 20.2 [1.5] years). Adherence to the MedDiet was assessed using the MedDiet score (MDS) based on the frequency of intake of eight food groups (vegetables, legumes, fruits, cereals or potatoes, fish, red meat, dairy products, and olive oil). A value of 0 (unhealthy) or 1 (healthy) was assigned to each food group, and the MDS (range, 0-8 points) was generated by adding the individual scores, with a higher score indicating better adherence to the MedDiet. The logistic regression model was used to evaluate the MDS (high [5-8 points]/low [0-4 points]) and each component score (1/0) with the presence of periodontitis, which was determined through full-mouth periodontal examinations. Age, sex, and oral health behavior were considered as potential confounders.
結果:
合計693名(64.5%)の被験者に高MDSが認められた。歯周炎は71名(6.6%)に認められた。MDSと歯周炎との間に有意な関連は認められなかった。それにもかかわらず、MDSの構成要素であるオリーブオイルの摂取は、歯周炎と有意な逆相関を示した(修正オッズ比0.55、95%信頼区間0.32-0.96)。
RESULTS: In total, 693 (64.5%) study participants showed high MDSs. Periodontitis was observed in 71 (6.6%) participants. No significant association between MDS and periodontitis was observed. Nonetheless, olive oil consumption, a component of the MDS, showed a significant inverse association with periodontitis (adjusted odds ratio = 0.55; 95% confidence interval, 0.32-0.96).
結論:
MedDietは若いモロッコ人の歯周炎と有意な関連はなかった。しかし、オリーブオイルの頻繁な消費は歯周炎に対する保護効果があるかもしれないが、その時間的な関連性については、さらなる研究で明らかにする必要がある。
CONCLUSIONS: The MedDiet was not significantly associated with periodontitis among young Moroccans. However, frequent consumption of olive oil may have a protective effect against periodontitis, although the temporal association needs to be clarified in further studies.
© 2020 John Wiley & Sons A/S. Published by John Wiley & Sons Ltd.