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J Dent.2020 Dec;:103567. S0300-5712(20)30315-8. doi: 10.1016/j.jdent.2020.103567.Epub 2020-12-30.

ポリフェノールを豊富に含むお茶と天然抽出物による唾液小胞の改質で歯周病予防効果を高める

Salivary pellicle modification with polyphenol-rich teas and natural extracts to improve protection against dental erosion.

  • Samira Helena Niemeyer
  • Tommy Baumann
  • Adrian Lussi
  • Hendrik Meyer-Lueckel
  • Taís Scaramucci
  • Thiago Saads Carvalho
PMID: 33387569 DOI: 10.1016/j.jdent.2020.103567.

抄録

目的:

歯の侵食に対する保護のために、異なるポリフェノールを豊富に含むお茶や天然抽出物による唾液小胞の修飾を調査すること。

OBJECTIVE: To investigate the modification of the salivary pellicle with different polyphenol-rich teas and natural extracts for the protection against dental erosion.

方法:

実験は2回行った:1つはお茶(緑茶、紅茶、ペパーミント茶、ローズヒップ茶、ネガティブコントロール[NC])、もう1つは天然抽出物(グレープシード、グレープフルーツシード、クランベリー、プロポリス、NC)を用いた実験で、NCは脱イオン水であった。合計150個のエナメル質標本を使用した(n=15/グループ)。両方の実験は、以下の5サイクルからなる同じデザインに従った:唾液小胞形成(30分、37℃)、溶液による修飾(30分、25℃)、更なる唾液小胞形成(60分、37℃)及び浸食チャレンジ(1分、1%クエン酸、pH3.6)。相対表面微小硬さ(rSMH)、相対表面反射強度(rSRI)およびカルシウム放出量(CaR)を評価した。データは、Kruskal-WallisおよびWilcoxonの順位和検定とボンフェローニ補正を用いて分析した(α=0.05)。

METHODS: We performed two experiments: one with teas (Green tea, Black tea, Peppermint tea, Rosehip tea, negative control [NC]) and other with natural extracts (Grape seed, Grapefruit seed, Cranberry, Propolis, NC), where NC was deionized water. A total of 150 enamel specimens were used (n = 15/group). Both experiments followed the same design, consisting of 5 cycles of: salivary pellicle formation (30 min, 37 °C), modification with the solutions (30 min, 25 °C), further salivary pellicle formation (60 min, 37 °C) and erosive challenge (1 min, 1% citric acid, pH 3.6). Relative surface microhardness (rSMH), relative surface reflection intensity (rSRI) and amount of calcium release (CaR) were evaluated. Data were analysed with Kruskal-Wallis and Wilcoxon rank sum tests with Bonferroni correction (α = 0.05).

結果:

お茶については、ブラックティーとグリーンティーが最も歯の侵食を防いでおり、NCよりも高いrSMHと低いCaRを示した。ペパーミント茶はNCと差はなく、ローズヒップ茶は侵食の原因となったが、CaRが最も高く、SMHとSRIの損失が最も大きかった。天然抽出物については、グレープシードとグレープフルーツシード抽出物が最も優れた保護効果を示し、有意に高いrSMHと低いCaRを示した。クランベリーはより多くの脱灰を引き起こし、プロポリスはNCと差がなかった。

RESULTS: Regarding teas, Black and Green teas showed the best protection against dental erosion, presenting higher rSMH and lower CaR than NC. Peppermint tea was not different to NC and Rosehip tea caused erosion, showing the highest CaR and greatest loss of SMH and SRI. Regarding natural extracts, Grape seed and Grapefruit seed extracts presented the best protective effect, with significantly higher rSMH and lower CaR. Cranberry caused significantly more demineralization; and Propolis did not differ from NC.

結論:

緑茶、紅茶、ブドウ種子エキス、グレープフルーツ種子エキスは唾液小胞を修飾し、エナメル質の侵食に対する保護効果を向上させることができたが、ローズヒップ茶とクランベリーエキスは侵食を引き起こした。

CONCLUSION: Green tea, Black tea, Grape seed extract and Grapefruit seed extract were able to modify the salivary pellicle and improve its protective effect against enamel erosion, but Rosehip tea and Cranberry extract caused erosion.

臨床的有用性:

我々は、お茶や天然抽出物のようないくつかのバイオプロダクトが、エナメル質侵食に対する唾液小胞の保護効果を改善することを示している。口腔ケア製品の有効成分としての使用の実行可能性をテストするために、より多くの研究を行う必要があります。

CLINICAL RELEVANCE: We show that some bio-products, like teas and natural extracts, improve the protective effect of the salivary pellicle against enamel erosion. More studies should be performed in order to test the viability of their use as active ingredients for oral care products.

Copyright © 2020. Published by Elsevier Ltd.