日本語AIでPubMedを検索
口臭
Halitosis.
PMID: 33427224
抄録
口臭は、社会的・心理的な影響を及ぼし、個人のQOL(生活の質)を低下させる症状として広く知られています。口臭の定義によると、病因に関係なく、吐き出された空気の不快な臭いを定義しています。口臭は、長期にわたる有病率の場合と一過性の場合があり、この症状の疫学を確立することは困難です。口腔内の悪臭は、口腔内の微生物集団、特に舌のバイオフィルムや歯および歯周組織のバイオフィルムの高い局所濃度に起因している可能性があります。しばしば、治療方法は、舌の清掃による口腔衛生の改善、歯周病の検出、不十分な歯科修復、交互食、および/または局所因子の緩和などに頼っている。このような状況を改善するために、特定の細菌種を標的としたさまざまな方法が考案されている。ここでは、口腔内バイオフィルムと口臭の相関を明らかにし、口腔内の悪臭に影響を及ぼす主要な細菌種を説明し、この状態を改善するための新しい概念を取り上げることを目的とする。
Halitosis is a widespread condition presenting several social and psychological implications, leading to a reduction in the quality of life of an individual. Halitosis, per definition, defines an unpleasant smell of the exhaled air, independent of its etiology. It can have a long-term prevalence or be transient, making it difficult to establish this symptom's epidemiology. Oral malodor can be attributed to a high local concentration of intraoral microbial populations, particularly those of the tongue's biofilm, as well as the biofilms associated with teeth and periodontal tissue. Frequently, the treatment options rely on improving oral health via tongue cleaning, detecting periodontal diseases, insufficient dental restorations, alternating diets, and/or alleviating local factors. Different methods targeting specific bacteria species have been designed to improve this condition. The aim here is to underline the correlation between oral biofilms and halitosis, describing prime bacteria species influencing oral malodor and addressing new concepts to ameliorate this condition.