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J Clin Med.2021 Jan;10(2). E197. doi: 10.3390/jcm10020197.Epub 2021-01-07.

歯周炎と主な慢性疾患の重要な修飾因子としての栄養

Nutrition as a Key Modifiable Factor for Periodontitis and Main Chronic Diseases.

  • Prescilla Martinon
  • Laurie Fraticelli
  • Agnes Giboreau
  • Claude Dussart
  • Denis Bourgeois
  • Florence Carrouel
PMID: 33430519 DOI: 10.3390/jcm10020197.

抄録

歯周病をはじめとする多くの慢性疾患の予防には、栄養が不可欠な要素であることが認識されています。これらの考察に基づき、食事、特に多量栄養素および微量栄養素の摂取が、栄養と歯周病、歯周病と慢性疾患、栄養と慢性疾患の間の潜在的な関係にどのように影響を与えうるかについて、より良い理解が必要とされている。この複雑さを克服するために、歯周病および慢性疾患に関連する栄養に関する最新の文献レビューを行った。高糖質、高飽和脂肪、低ポリオール、低繊維質、低多価不飽和脂肪の摂取は、歯周病のリスクを高める原因となる。このパターンの栄養素は古典的に欧米の食生活に見られるもので、心血管疾患や糖尿病、がんの原因となる「不健康な」食生活とされています。逆に、低糖質・高繊維質・高オメガ6対オメガ3脂肪酸比率の摂取は、歯周病のリスクを減らすことができます。これらの栄養摂取量に対応する地中海式、DASH、ベジタリアン、沖縄式の食生活は「健康的な」食生活とされ、この心血管疾患、糖尿病、がんのリスクを低下させています。ビタミンD、E、K、マグネシウムなどの微量栄養素の役割は不明のままですが、ビタミンA、B、C、カルシウム、亜鉛、ポリフェノールなどの他の栄養素がPDを予防することが示されています。プロバイオティクスやプレバイオティクスが歯周病の健康を促進する可能性を示唆する証拠もある。歯周病と慢性疾患は、リスク因子としての栄養を時間的に遅れて共有している。したがって、歯周健康のあらゆる変化は、患者の食事の質をコントロールするための警告信号として考慮されるべきであり、したがって、後に慢性疾患を発症するリスクを低減させることができる。

Nutrition is recognized as an essential component in the prevention of a number of chronic diseases, including periodontal disease. Based on these considerations, a better understanding is required regarding how the diet, and more particularly the intake of macronutrients and micronutrients, could impact the potential relationship between nutrition and periodontal diseases, periodontal diseases and chronic diseases, nutrition and chronic diseases. To overcome this complexity, an up-to-date literature review on the nutriments related to periodontal and chronic diseases was performed. High-sugar, high-saturated fat, low-polyols, low-fiber and low-polyunsaturated-fat intake causes an increased risk of periodontal diseases. This pattern of nutrients is classically found in the Western diet, which is considered as an 'unhealthy' diet that causes cardiovascular diseases, diabetes and cancers. Conversely, low-sugar, high-fiber and high-omega-6-to-omega-3 fatty acid ratio intake reduces the risk of periodontal diseases. The Mediterranean, DASH, vegetarian and Okinawa diets that correspond to these nutritional intakes are considered as 'healthy' diets, reducing this risk of cardiovascular diseases, diabetes and cancers. The role of micronutrients, such as vitamin D, E, K and magnesium, remains unclear, while others, such as vitamin A, B, C, calcium, zinc and polyphenols have been shown to prevent PDs. Some evidence suggests that probiotics and prebiotics could promote periodontal health. Periodontal and chronic diseases share, with a time delay, nutrition as a risk factor. Thus, any change in periodontal health should be considered as a warning signal to control the dietary quality of patients and thus reduce the risk of developing chronic diseases later on.