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クルクミンを含むキトサン被覆ラムノリピッドリポソームの形成。安定性とインビトロ消化
The Formation of Chitosan-Coated Rhamnolipid Liposomes Containing Curcumin: Stability and In Vitro Digestion.
PMID: 33494543 DOI: 10.3390/molecules26030560.
抄録
いくつかの健康上の利点があると主張されている疎水性の栄養補助食品であるクルクミンの安定性とバイオアベイラビリティを改善するために、生体材料でコーティングされたリポソーム送達システムを開発することに関心が高まっています。クルクミンを担持したラム脂質リポソーム(Cur-RL-Lips)をラム脂質とリン脂質から作製し、キトサン(CS)が静電相互作用によりCur-RL-Lipsの表面を被覆してCS被覆Cur-RL-Lipsを形成した。CS濃度がリポソームの物理的安定性および消化性に及ぼす影響を調べた。RL:CS=1:1のCS被覆Cur-RL-Lipsは、比較的小さなサイズ(412.9 nm)と正電荷(19.7 mV)を有していた。CSコーティングされたCur-RL-Lipsは、室温でpH2から5まで安定であり、80℃でのクルクミンの分解を効果的に遅らせることができるが、塩の添加に対しては非常に不安定であった。また、Cur-RL-Lipsと比較して、CSコーティングしたCur-RL-Lipsのクルクミンのバイオアベイラビリティーは、消化管内での変態性が高いため、比較的高い値を示した。これらの結果は、栄養補助食品を搭載した機能性食品や飲料におけるクルクミンの安定性とバイオアベイラビリティを向上させる、より効果的なリポソームデリバリーシステムの設計を促進する可能性がある。
There is growing interest in developing biomaterial-coated liposome delivery systems to improve the stability and bioavailability of curcumin, which is a hydrophobic nutraceutical claimed to have several health benefits. The curcumin-loaded rhamnolipid liposomes (Cur-RL-Lips) were fabricated from rhamnolipid and phospholipids, and then chitosan (CS) covered the surface of Cur-RL-Lips by electrostatic interaction to form CS-coated Cur-RL-Lips. The influence of CS concentration on the physical stability and digestion of the liposomes was investigated. The CS-coated Cur-RL-Lips with RL:CS = 1:1 have a relatively small size (412.9 nm) and positive charge (19.7 mV). The CS-coated Cur-RL-Lips remained stable from pH 2 to 5 at room temperature and can effectively slow the degradation of curcumin at 80 °C; however, they were highly unstable to salt addition. In addition, compared with Cur-RL-Lips, the bioavailability of curcumin in CS-coated Cur-RL-Lips was relatively high due to its high transformation in gastrointestinal tract. These results may facilitate the design of a more efficacious liposomal delivery system that enhances the stability and bioavailability of curcumin in nutraceutical-loaded functional foods and beverages.