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COVID-19における嗅覚と味覚の障害。病因から臨床的特徴、転帰まで
Smell and taste disorders in COVID-19: From pathogenesis to clinical features and outcomes.
PMID: 33600902 PMCID: PMC7883672. DOI: 10.1016/j.neulet.2021.135694.
抄録
COVID-19の患者は、しばしば嗅覚・味覚障害(STD)を訴える。STDは病気の初期に出現し、他の上気道感染症よりもSARS-CoV-2感染症に多く見られ、呼吸器症状が治まった後も長く続くケースがあるようだ。現在のところ、STDは、主に感染や炎症、粘膜の非神経細胞の機能低下により、嗅覚ニューロンや味蕾の機能が失われることで発症すると考えられている。しかし、化学感覚障害を引き起こす他のメカニズムの可能性も仮定されており、SARS-CoV-2による感覚ニューロンへの直接感染に関しては対照的なデータが報告されている。このミニレビューでは、COVID-19におけるSTDの病因、臨床症状、診断、および転帰に関する現在入手可能な文献を要約し、このテーマに関する今後の研究の方向性について議論する。
Patients with COVID-19 often complain of smell and taste disorders (STD). STD emerge early in the course of the disease, seem to be more common in SARS-CoV-2 infection than in other upper respiratory tract infections, and could in some cases persist for long after resolution of respiratory symptoms. Current evidence suggests that STD probably result from a loss of function of olfactory sensory neurons and taste buds, mainly caused by infection, inflammation, and subsequent dysfunction of supporting non-neuronal cells in the mucosa. However, the possible occurrence of other mechanisms leading to chemosensory dysfunction has also been hypothesized, and contrasting data have been reported regarding the direct infection of sensory neurons by SARS-CoV-2. In this mini-review, we summarize the currently available literature on pathogenesis, clinical manifestations, diagnosis, and outcomes of STD in COVID-19 and discuss possible future directions of research on this topic.
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