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乳酸菌を口腔衛生食品として開発する
Developing Lactic Acid Bacteria as an Oral Healthy Food.
PMID: 33805077 DOI: 10.3390/life11040268.
抄録
乳酸菌は、免疫調整、拮抗、病原菌抑制などの機能を有しています。本研究の目的は、口腔内の病原体に対抗するための乳酸菌(LAB)の有効性を評価し、関連商品を開発することである。450株のLABを用いて一連のアッセイを行った結果,8株の熱不活化LABが齲蝕病原体に対して強い抑制効果を示し,308株の熱不活化LABが歯周病病原体に対して強い抑制効果を示した。口腔内の病原菌を抑制する主な理由は、LABが産生するバクテリオシンと、不活化細胞の共凝集効果であると考えられた。私たちは、上記の病原菌に対して最も強い抑制効果を持つ()111と141を、口腔内の主な健康食品として選択した。111と141の最適な培養条件を検討した。上記菌株を用いた保存期間446日の経口錠剤を開発した。このタブレットを用いて、中山医科大学(台湾)付属病院口腔科学研究センター歯周病科において、40人のボランティアによる臨床試験(CSMUH IRB番号:CS05065)が行われた。8週間の試験の結果、口腔内タブレット群では、95%の患者が歯周病原菌の減少、78.9%の患者がプロービングポケットの深さの改善の効果を示した。
Lactic acid bacteria have functions in immunoregulation, antagonism, and pathogen inhibition. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of lactic acid bacteria (LAB) in countering oral pathogens and develop related products. After a series of assays to 450 LAB strains, 8 heat-inactivated strains showed a strong inhibitory effect on a caries pathogen, , and 308 heat-inactivated LAB strains showed a strong inhibitory effect on a periodontal pathogen, . The key reasons for inhibiting oral pathogens were bacteriocins produced by LAB and the coaggregation effect of the inactivated cells. We selected () 111 and 141, which had the strongest inhibitory effects on the above pathogens, was the main oral health food source. The optimal cultural conditions of 111 and 141 were studied. An oral tablet with a shelf life of 446 days made of the above strains was developed. A 40 volunteers' clinical study (CSMUH IRB number: CS05065) was conducted with this tablet in the Periodontological Department of the Stomatology Research Center, Affiliated Hospital of Chung Shan Medical University (Taiwan). After 8 weeks of testing, 95% and 78.9% of patients showed an effect on reducing periodontal pathogens and improving probing pocket depth, respectively, in the oral tablet group.