日本語AIでPubMedを検索
アルツハイマー病における栄養の役割について
The role of nutrition in Alzheimer's disease.
PMID: 33882663 DOI: 10.32394/rpzh.2021.0154.
抄録
高齢化社会は、高齢者の慢性疾患の増加により、社会的、医学的、経済的に大きな問題となっています。アルツハイマー型認知症(AD)は、最も一般的な認知症であり、最も一般的な神経変性疾患です。アルツハイマー病は、記憶力や認知機能が徐々に低下することが特徴です。今のところ、認知症の有効な予防法や治療法はありません。そのため、この疾患群の予防、特に適切な食生活に注目が集まっています。予防的な介入は、認知症の最初の症状が出る前、つまり50歳前後に導入するのが最も効果的です。この時期は、栄養状態、シナプスの数、認知機能、神経系の神経病理学的変化が互いに補い合う時期であり、健康な状態を長く維持できる可能性が高くなります。心血管疾患や代謝性疾患の発症につながる食生活は、認知症のリスクを著しく高めることが証明されています。一方、抗酸化物質、食物繊維、オメガ3系多価不飽和脂肪酸を豊富に含む地中海食は、神経変性プロセスを防ぐ効果があると言われています。ADの経過に対する多くの栄養素の有益な効果が実証されている。例えば、グルタチオン、ポリフェノール、クルクミン、コエンザイムQ10、ビタミンB6、B12、葉酸、不飽和脂肪酸、レシチン、UA、カフェイン、プロバイオティクス菌などである。飽和脂肪酸や分岐鎖アミノ酸(BCAA)を多く含む食事は、認知症の進行を促進すると言われています。認知症の発症リスクを最小限に抑えるためには、できるだけ早い段階で食事療法を導入する必要があります。地中海食やDASH食は、ADを予防することが証明されている。しかし、MINDダイエットは、地中海食やDASHダイエットのみの場合よりも、認知機能の低下や認知症の予防にはるかに効果的であることが報告されている。
The aging population is a significant social, medical and economic problem due to increasing prevalence of chronic diseases in elderly population. Alzheimer's disease (AD) is the most common form of dementia and the most common neurodegenerative disease. It is characterized by a progressive deterioration of memory and cognitive function. So far, there is neither an effective prevention nor cure for dementia, so more and more attention is paid to the prevention of this group of diseases, particularly to the appropriate diet. Preventive intervention gives the best results if introduced before the first symptoms of dementia, i.e., around the age of 50. This is when the nutritional status, number of synapses, cognition, and neuropathological changes in the nervous system compensate each other, which increases the chances of staying healthy for a longer period of time. It has been proven that dietary habits, which lead to the development of cardiovascular and metabolic diseases, significantly increase the risk of dementia. On the other hand, a Mediterranean diet rich in antioxidants, fiber and omega-3 polyunsaturated fatty acids may have a protective effect on the neurodegenerative process. The beneficial effect of many nutrients on the course of AD has been demonstrated. These include: glutathione, polyphenols, curcumin, coenzyme Q10, vitamins B6, B12, folic acid, unsaturated fatty acids, lecithin, UA, caffeine and some probiotic bacteria. A diet rich in saturated fatty acids and branched-chain amino acids (BCAA) promotes the progression of dementia. Dietary intervention should be introduced as early as possible to minimize the risk of developing dementia. The Mediterranean and DASH diets have been documented to protect against AD. However, the MIND diet is reported to be much more effective in preventing cognitive decline/dementia than either the Mediterranean or DASH diets alone.
© Copyright by the National Institute of Public Health - National Institute of Hygiene.