日本語AIでPubMedを検索
歯科治療室の二酸化炭素濃度による換気評価
Ventilation Assessment by Carbon Dioxide Levels in Dental Treatment Rooms.
PMID: 33973494
抄録
感染症パンデミック頻発時代において,歯科医療従事者が診療室内の二酸化炭素(CO)レベルと換気量を確実に評価することは重要である.本研究は,歯科診療室におけるCOレベルを評価し,COレベルを用いた換気量の評価精度を明らかにすることを目的とした.風速センサーと気流バランスフードを用いて,1時間当たりの換気量(ACH)で機械換気量を測定した.また,CO濃度を測定し,CO蓄積の要因を分析した.換気量は、歯科治療中の自然な定常状態のCO濃度と、ドライアイスや重曹と酢の混合による実験的なCO濃度減衰を使用して推定した。低CO発生量(0.3 L/min,ACH)または高CO発生量(0.46 L/min,ACH),ドライアイス(ACH)または重曹(ACH)によるCO崩壊定数,ドライアイス(ACH)または重曹(ACH)で発生した過剰COの63%除去に要する時間によってACHと定常COモデルによる推定換気量の違いを比較し相関を評価した.その結果,歯科技工所では ACH が 3.9~35.0 とばらつきがあることがわかった.COの蓄積は換気量の少ない部屋(ACH≦6)や過密な部屋では発生したが,換気量の多い部屋では発生しなかった.ACHとACHはよく相関していたが(= 0.83, = 0.003),ACHが低い部屋の方がより正確であった。換気量はドライアイスや重曹から放出されるCOを用いて確実に推定することができた。ACHは、ACH(=0.99)、ACH(=0.98)、ACH(=0.98)と高い相関があった。ACHとACHまたはACHの間に統計的に有意な差はなかった。我々は,歯科医療現場において,家庭用重曹と食酢を簡単に混ぜた後のCOレベルの変化を観察することで,換気量を簡便かつ正確に評価できると結論づけた.
It is important for dental care professionals to reliably assess carbon dioxide (CO) levels and ventilation rates in their offices in the era of frequent infectious disease pandemics. This study was to evaluate CO levels in dental operatories and determine the accuracy of using CO levels to assess ventilation rate in dental clinics. Mechanical ventilation rate in air change per hour (ACH) was measured with an air velocity sensor and airflow balancing hood. CO levels were measured in these rooms to analyze factors that contributed to CO accumulation. Ventilation rates were estimated using natural steady-state CO levels during dental treatments and experimental CO concentration decays by dry ice or mixing baking soda and vinegar. We compared the differences and assessed the correlations between ACH and ventilation rates estimated by the steady-state CO model with low (0.3 L/min, ACH) or high (0.46 L/min, ACH) CO generation rates, by CO decay constants using dry ice (ACH) or baking soda (ACH), and by time needed to remove 63% of excess CO generated by dry ice (ACH) or baking soda (ACH). We found that ACH varied from 3.9 to 35.0 in dental operatories. CO accumulation occurred in rooms with low ventilation (ACH ≤6) and overcrowding but not in those with higher ventilation. ACH and ACH correlated well with ACH ( = 0.83, = 0.003), but ACH was more accurate for rooms with low ACH. Ventilation rates could be reliably estimated using CO released from dry ice or baking soda. ACH was highly correlated with ACH ( = 0.99), ACH ( = 0.98), ACH ( = 0.98), and ACH ( = 0.98). There were no statistically significant differences between ACH and ACH or ACH. We conclude that ventilation rates could be conveniently and accurately assessed by observing the changes in CO levels after a simple mixing of household baking soda and vinegar in dental settings.