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Biomed Res Int.2021;2021:9982744.

糖尿病患者の口腔から分離された菌の病原性の可能性

Potential Pathogenicity of Species Isolated from Oral Cavity of Patients with Diabetes Mellitus.

PMID: 34136578

抄録

はじめに:

近年、糖尿病患者をはじめとする免疫不全患者の増加により、侵襲性感染症が多発している。糖尿病は最も一般的な内分泌代謝疾患であり、糖尿病患者は口腔カンジダ症に感染しやすい。カンジダ症は、多くの菌種によって引き起こされる日和見真菌感染症である。 外酵素の分泌は、菌種の病原性や病態形成に重要な役割を果たしている。本研究の目的は、糖尿病患者の口腔病変から分離された菌種のホスホリパーゼ、エステラーゼおよび溶血活性の潜在的役割を評価することである。

INTRODUCTION: In the recent decade, the increased immunocompromised population such as diabetic patients makes a high incidence of invasive infections. Diabetes mellitus is the most common endocrine metabolic disorder, and diabetic patients are more susceptible to oral candidiasis infection. Candidiasis is an opportunistic fungal infection caused by many species of . Secretion of exoenzymes plays an important role in the virulence and pathogenesis of species. The aim of this study was to evaluate the potential role of phospholipase, esterase, and hemolytic activity of species isolated from oral cavity lesions of diabetic patients.

方法:

糖尿病患者の口腔から、75菌種および33菌種を含む計108菌種を回収した。ホスホリパーゼ活性,エステラーゼ活性,溶血活性の測定には,それぞれ卵黄寒天培地,Tween 80不透明培地,血液寒天平板培地を用いた.

METHODS: A total of 108 species including 75 and 33 non- species were recovered from the oral cavity of diabetic patients included in our study. Egg yolk agar, Tween 80 opacity medium, and blood agar plate assays were used for determining phospholipase, esterase, and hemolytic activities, respectively.

結果:

ホスホリパーゼ活性は97.3%、ヘモリシン活性は100%、エステラーゼ活性は77.3%であった。ホスホリパーゼ活性(< 0.001)と溶血活性(= 0.027)では非分離株との間に有意差が認められたが、エステラーゼ活性(= 0.076)では有意差は認められなかった。

RESULTS: species had the most exoenzyme activity in comparison to non isolates. isolates showed 97.3%, 100%, and 77.3% phospholipase, hemolysin, and esterase activities, respectively. The difference between and non- was significant in phospholipase ( < 0.001) and hemolytic activity ( = 0.027), but not significant in esterase activity ( = 0.076).

結論:

本研究により、分離株のほとんどが異なる酵素パターンを有し、分離株が最も外酵素活性を有することが示された。従って、これらの酵素が病原体形成や菌種の病原性に及ぼす潜在的な影響から、細胞外酵素の重症度が糖尿病患者の口腔感染症の徴候や症状の重症度に関与している可能性があると結論できる。

CONCLUSION: This study showed that most of the isolates had different enzymatic patterns, and isolates had the most exoenzyme activity. So due to the potential effects of these enzymes in pathogenesis and virulence effects of species, we can conclude that the severity of extracellular enzymes may play a role in the severity of signs and symptoms of oral cavity infections in diabetic patients.