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コーヒー摂取と歯周炎との関連性:北ドイツ集団の横断的研究
The association between coffee consumption and periodontitis: a cross-sectional study of a northern German population.
PMID: 34618231
抄録
背景:
コーヒーの摂取は、口腔内の健康にプラスとマイナスの影響を及ぼすとされている。本研究の目的は、ハンブルグの一般人口におけるコーヒー摂取と歯周炎の関連性を評価することである。
BACKGROUND: Positive and negative influences on oral health are attributed to coffee consumption. The aim of the current study is to evaluate the association between coffee consumption and periodontitis in the general population of Hamburg.
方法:
Hamburg City Health Study の参加者 6,209 名をこの横断的研究に組み入れた。コーヒーの消費に関する情報は、食物摂取頻度調査票を用いて収集された。歯周病検査では、Plaque Indexによる歯科治療能力の評価、ポケットの深さ、歯肉退縮、プロービング時の出血を測定した。分類はEkeとPageの基準に基づいて行った。順序ロジスティック回帰モデルは、未調整および交絡変数で調整した上で実施した。
METHODS: A total of 6,209 participants from the Hamburg City Health Study were included in this cross-sectional study. Information on coffee consumption was collected using a food frequency questionnaire. Periodontal examination included assessment of dental care ability via Plaque Index, measurement of pocket depth, gingival recession, and bleeding on probing. Classification was based on the criteria of Eke and Page. Ordinal logistic regression models were performed unadjusted and adjusted for confounding variables.
結果:
歯周病患者コホートは 6,209 名からなり、軽度歯周炎(n=1,453, 39.6% 男性, 2.4% 強いコーヒー飲酒者)、中度歯周炎(n=3,580, 49.3% 男性, 3.3% 強いコーヒー飲酒者)、重度の歯周炎( n=1,176, 60.9% 男性, 5.0% 強いコーヒー飲酒者)であることが示された。コーヒーの強い消費(≧7杯/日)と歯周炎との間には、コーヒーの弱い消費と比較して、有意な関連があった(OR: 1.51; CI: 1.07, 2.12; p>0.001)。逆に、中程度のコーヒー摂取は、コーヒー摂取量が少ない場合と比較して、歯周炎と関連しなかった。
RESULTS: Periodontal cohort consists of 6,209 participants, presenting either none/mild (n = 1,453, 39.6% men, 2.4% strong coffee drinkers), moderate (n = 3,580, 49.3% men, 3.3% strong coffee drinkers), or severe (n = 1,176, 60.9% men, 5.0% strong coffee drinkers) periodontitis. There was a significant association between strong coffee consumption (≥ 7or more cups/day) and periodontitis (OR: 1.51; CI: 1.07, 2.12; p > 0.001), compared with low coffee consumption. Conversely, moderate coffee consumption was not associated with periodontitis, compared with low coffee consumption.
結論:
と臨床的関連性ドイツ北部の住民を対象としたこの横断的研究において、強いコーヒー消費は歯周炎と有意に関連していた。コーヒー摂取量の変化が歯周病の病因・進展に及ぼす影響については,今後の前向き研究において,強いコーヒー摂取が歯周炎の潜在的な危険因子であることを確認するために調査する必要がある.
CONCLUSION: and clinical relevance. In this cross-sectional study of a northern German population, strong coffee consumption was significantly associated with periodontitis. Influence of changes in coffee consumption on periodontal disease etiology/progression should be investigated in future prospective study designs, in order to identify strong coffee consumption as a potential risk factor of periodontitis.