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学校の予防プログラムにおけるキシリトール含有チューインガムの摂取とう蝕の発生および進行の関係を調査した12ヶ月後の臨床結果
Clinical results after 12 months from a study of the incidence and progression of dental caries in relation to consumption of chewing-gum containing xylitol in school preventive programs.
PMID: 3476611 DOI: 10.1177/00220345870660082501.
抄録
本研究は、キシリトールを含むチューインガムがう蝕の発生と進行に及ぼす影響を評価することを目的とした。社会経済的地位が低く、う蝕率が高い8歳と9歳の子供433名のサンプルを、2つの実験群(15%または65%のキシリトール入りチューインガムを学校で1日3回配布)と1つの対照群(チューインガムなし)に分け、3つの群に同じ基本的な予防プログラムを適用した。3つのグループは、同じ基本的な予防プログラムを受けた。ガムを噛んだ子どもの12ヵ月間のDMF(S)の増加量は、対照群に比べて有意に少なかった。前者のDMF(S)の増分は1.58面であったのに対し、後者のDMF(S)は3.28面であった。しかし、2つの実験群間では統計的に有意な差は示されなかった。崩壊の正味の進行(進行-反転)は、両実験群と対照群の間で有意な差を示した。また、65%キシリトールチューインガムは15%キシリトールを含むガムよりも良好な結果が得られ、用量反応関係が示唆された。キシリトールガムを噛むことは、すべての種類の歯の表面のう蝕プロセスに有益な効果をもたらしたが、キシリトール含有量の高いガムを噛むことは、頬舌側の歯の表面にもプラスの効果をもたらした。参加者に胃痛について質問したアンケートでは、実験群と対照群の間に差がないことが示された。このような予防策の実現可能性は、子どもたちと教師の両方の優れた参加レベルによって実証された。この活動は、既存の予防的公衆衛生プログラムに簡単に組み込むことができる。
This study was designed to evaluate the effect of chewing-gum containing xylitol on the incidence and the progression of dental caries. A sample of 433 children, aged 8 and 9 years, of low socio-economic status and high caries rate, was divided into two experimental groups (15% or 65% xylitol chewing-gum distributed three times a day at school) and one control group (without chewing-gum). The three groups were exposed to the same basic preventive program. Children who chewed gum had a significantly smaller DMF(S) increment over a 12-month period than did the control group. The former had increments of 1.58 surfaces, compared with 3.28 for the latter. No statistically significant difference, however, was demonstrated between the two experimental groups. The net progression of decay (progressions-reversals) showed a significant difference between the two experimental groups and the control group. In addition, 65% xylitol chewing-gum produced better results than did that containing 15% xylitol, suggesting a dose-response relationship. Chewing xylitol gum had a beneficial effect on the caries process for all types of tooth surfaces, but chewing gum with a higher xylitol content had an additional positive effect on buccolingual surfaces. A questionnaire asking the participants about stomach pain indicated that there was no difference between the experimental and control groups. The feasibility of such a preventive measure has been demonstrated by the excellent level of participation of both children and teachers. This activity could easily be integrated into existing preventive public health programs.