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日本語AIでPubMedを検索

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Braz Oral Res.2021;35:e113.

長時間の漂白は,日々の食生活や衛生的な口腔習慣よりも歯のエナメル質に悪影響を及ぼすのだろうか?

Is prolonged bleaching more harmful to dental enamel than daily dietary and hygienic oral habits?

PMID: 34816901

抄録

オレンジジュース(侵食性の課題)および歯磨き(研磨性の課題)の有無にかかわらず、10%過酸化カルバミドによる長時間の漂白処理を行った後、エナメル質表面の超微細構造および機械的特性を評価した。本研究では,合計145本の切歯ウシの歯を使用した.超微細構造評価のために25個のサンプルが用意され、マイクロハードネスおよびラフネス試験のために120個のサンプルが用意された。この120個のサンプルを8つの実験群(n=15)に分けた。G1-人工唾液群,G2-摩耗群,G3-浸食群,G4-歯牙漂白群,G5-浸食+摩耗群,G6-漂白+摩耗群,G7-漂白+浸食群,G8-漂白+浸食+摩耗群。すべてのグループは、T0(治療前)、T1(14日)、T2(21日)、T3(28日)で試験を行った。繰り返し測定のための二元配置分散分析と、事後シダック検定(p≦0.05)を用いた。粗さの評価では,すべての実験群において,期間が長くなるにつれて損傷が増加することが示された。微小硬さについては,人工唾液(AS)と研磨剤にさらされた群ではどの時点でも差が見られなかったが,他の群ではT0からT3にかけて微小硬さの低下が見られた。超微細構造の評価では,処理に応じて異なる表面変化が見られた。漂白期間が長かったにもかかわらず,オレンジジュース単独あるいはブラッシングとの併用に比べて,漂白処置によるエナメル質の表面変化は小さかった。

The ultrastructural and mechanical properties of enamel surface were evaluated after prolonged bleaching treatments with 10% carbamide peroxide in the presence or absence of orange juice (erosive challenge) and toothbrushing (abrasive challenge). In total, 145 incisor bovine teeth were used in this study. Twenty-five samples were prepared for the ultrastructural evaluations, and 120 samples were prepared for microhardness and roughness tests. These 120 samples were divided into eight experimental groups (n = 15): G1- artificial saliva; G2- abrasion; G3- erosion; G4- dental bleaching; G5- erosion + abrasion; G6- bleaching + abrasion; G7- bleaching + erosion; and G8- bleaching + erosion + abrasion. All groups were tested at T0 (before treatment), T1 (14 days), T2 (21 days), and T3 (28 days). Two-way analysis of variance for repeated measures and the post hoc Sidak tests (p ≤ 0.05) were used. The roughness evaluation demonstrated an increase in damage for all experimental groups with an increase in the time period. For microhardness, the groups exposed to artificial saliva (AS) and abrasive challenge did not show any differences at any time points, while the other groups showed a decrease in microhardness from T0 to T3. Ultrastructural evaluation showed different surface alterations in response to the treatments. Despite prolonged bleaching periods, the procedure caused lesser enamel surface alterations than exposure to orange juice alone or in combination with brushing.