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Int J Mol Sci.2021 Nov;22(22).

アルツハイマー病と2型糖尿病。MCTオイルとケトジェニックダイエットの使用

Alzheimer's Disease and Type 2 Diabetes Mellitus: The Use of MCT Oil and a Ketogenic Diet.

PMID: 34830192

抄録

近年、2型糖尿病(T2DM)がアルツハイマー病(AD)と強く関連していることが報告されています。これは、脳内のインスリン抵抗性が一因であると言われています。T2DM患者の脳では、インスリンシグナルとインスリン受容体の数が減少し、シナプス形成、神経可塑性、ミトコンドリア代謝が損なわれている可能性がある。AD患者においては、発症前に脳内のグルコース代謝低下が観察されます。ADの主病態であるアミロイドβの蓄積も、ケトン体代謝には影響がないものの、インスリン作用やグルコース代謝の障害に関係している。したがって、グルコース代謝からケトン体代謝への移行は、神経細胞保護のための合理的な経路であると考えられる。ケトン体代謝を促進するために、AD患者の脳に代替エネルギー源として中鎖トリグリセリド(MCT)油とケトジェニック食が導入される可能性がある。

Recently, type 2 diabetes mellitus (T2DM) has been reported to be strongly associated with Alzheimer's disease (AD). This is partly due to insulin resistance in the brain. Insulin signaling and the number of insulin receptors may decline in the brain of T2DM patients, resulting in impaired synaptic formation, neuronal plasticity, and mitochondrial metabolism. In AD patients, hypometabolism of glucose in the brain is observed before the onset of symptoms. Amyloid-β accumulation, a main pathology of AD, also relates to impaired insulin action and glucose metabolism, although ketone metabolism is not affected. Therefore, the shift from glucose metabolism to ketone metabolism may be a reasonable pathway for neuronal protection. To promote ketone metabolism, medium-chain triglyceride (MCT) oil and a ketogenic diet could be introduced as an alternative source of energy in the brain of AD patients.