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食事パターンと歯周炎の関連性-横断的研究-
Association between Dietary Pattern and Periodontitis-A Cross-Sectional Study.
PMID: 34836422
抄録
本研究の目的は,北部の人口ベースのコホート研究において,特定の既知の食事パターンと歯周病有病率との関係を調査することである.Hamburg City Health Study(HCHS)の参加者 6209 名のデータを評価した.HCHS は前向きコホート研究であり,ClinicalTrial.gov(NCT03934957)に登録されている.食事摂取量は、食物摂取頻度調査票(FFQ2)で評価した。歯周病検査は,プロービングデプス,歯肉退縮,プラーク指数,プロービング時出血を含む.記述的分析は,歯周炎の重症度によって層別化した.順序ロジスティック回帰モデルを用いて関連性を検討した.順序回帰分析により,調整前のモデルでは,DASH食/地中海食の遵守度が高いほど,歯周病に罹患する確率が低いという有意な相関が認められた(OR:0.92; 95% CI: 0.87, 0.97; < 0.001/OR: 0.93; 95% CI: 0.91, 0.96; < 0.001) および調整モデル(年齢、性別、糖尿病)(OR: 0.94; 95% CI: 0.89, 1.00; < 0.0365/OR: 0.97; 95% CI: 0.94, 1.00; < 0.0359 )において、DASH食/地中海式ダイエットの遵守度が高いほど、歯周病に罹患する確率が低くなることが明らかにされた。今回の横断研究では、DASH食と地中海食の遵守率が高いほど、歯周病に罹患する確率が低い(重症度に関係なく)という有意な関連性が確認された。今後,マクロ栄養およびマイクロ栄養が歯周炎の発症・進展にどの程度影響するかを検討するためのランダム化比較試験 が必要である.
The aim of the study was to investigate the relationship between specific known dietary patterns and the prevalence of periodontal disease in a northern population-based cohort study. We evaluated data from 6209 participants of the Hamburg City Health Study (HCHS). The HCHS is a prospective cohort study and is registered at ClinicalTrial.gov (NCT03934957). Dietary intake was assessed with the food frequency questionnaire (FFQ2). Periodontal examination included probing depth, gingival recession, plaque index, and bleeding on probing. Descriptive analyses were stratified by periodontitis severity. Ordinal logistic regression models were used to determine the association. Ordinal regression analyses revealed a significant association between higher adherence to the DASH diet/Mediterranean diet and lower odds to be affected by periodontal diseases in an unadjusted model (OR: 0.92; 95% CI: 0.87, 0.97; < 0.001/OR: 0.93; 95% CI: 0.91, 0.96; < 0.001) and an adjusted model (age, sex, diabetes) (OR: 0.94; 95% CI: 0.89, 1.00; < 0.0365/OR: 0.97; 95% CI: 0.94, 1.00; < 0.0359). The current cross-sectional study identified a significant association between higher adherence to the DASH and Mediterranean diets and lower odds to be affected by periodontal diseases (irrespective of disease severity). Future randomized controlled trials are needed to evaluate to which extent macro- and micronutrition can affect periodontitis initiation/progression.