日本語AIでPubMedを検索
唾液を用いた消化器疾患患者のpH変化、口腔内健康状態、口腔内細菌数の比較解析:パイロットスタディ
Comparative Analysis of Change in pH, Oral Health Status, and the Count of and Species in the Oral Cavity in Patients with Gastroenteral Diseases Using Saliva: A Pilot Study.
PMID: 35036373
抄録
背景:
世界には7,000万人の胃腸病患者がいると言われている。口腔内には様々な細菌が存在し、健康な常在菌のままであったり、健康状態の乱れによりバランスを崩し病原性を持つようになり、それが口腔内にも反映されている。これまでの研究により、口腔全身との関連性が指摘されています。本研究では、消化器系疾患が口腔内の健康に及ぼす影響について、試験群と対照群のpH値、微生物数、口腔内の健康状態を比較検討することを目的とした。
BACKGROUND: Seventy million people are affected by gastroenteral (GI) disturbances throughout the world. Oral cavity possesses various bacteria that remain as healthy commensals or turn pathogenic due to shift of balance with disturbances in health, which is reflected in the oral cavity too. Studies have shown a possible oro-systemic link. This study aimed at assessing the effect of GI disease on oral health comparing levels of pH, microbiological counts, and oral health status between test and control groups.
材料と方法:
このパイロットスタディは、14名の参加者を含むテストグループ(GI疾患)と3名の参加者を含むコントロールグループ(健常者)の2つのグループから構成されている。患者1人につき2つの唾液サンプルを採取した。1つのサンプルは、Mitis SalivariusとRugose寒天プレートに接種し、37℃、COインキュベーターで2日間培養した。2つ目のサンプルはpHを記録するために使用された。虫歯,欠損,充填歯,プラーク指数,歯肉指数,プロービングポケット深さ,臨床的付着力の喪失などのパラメータも記録した.結果は,Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 11.5を用いて分析した.回帰分析により、pHとGI疾患に基づいて、3種類の微生物培養を予測することができた。
MATERIALS AND METHODS: This pilot study consisted of two groups: test group containing 14 participants (GI disease) and control group (healthy) containing 3 participants. Two saliva samples were collected per patient. One sample was inoculated onto Mitis Salivarius and Rugose agar plates at 37C in the CO incubator for 2 days. The second sample was used for recording pH. Parameters such as decayed, missing, and filled teeth, plaque index, gingival index, probing pocket depth, and clinical loss of attachment were also recorded. The results were analyzed using Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 11.5. Regression analysis was applied to predict the three-microbe culture based on the pH and GI disease.
結果:
口腔衛生指標では,試験群では,欠損歯数の増加,プロービング時の出血の増加,歯垢および歯肉指数の増加,臨床的付着力の喪失の増加,唾液の酸性pHの増加が認められた.微生物学的分析では,コントロール群(7,500~10,000 cfu/mL)では平均8,833.33±1,258.31 cfu/mLと多く,テスト群(2,000~25,000 cfu/mL)では,平均15,866.66cfu/mLと多めであった.は試験群のみ(2,166.67±2,549.51 cfu/mL)で認められ,対照群では認められなかった.
RESULTS: The oral health parameters showed a higher number of missing teeth, higher bleeding on probing, higher values of plaque and gingival index, a higher amount of clinical loss of attachment, and acidic pH of saliva in the test group. Microbiological analysis showed more in the control group (7,500-10,000 cfu/mL), with a mean of 8,833.33±1,258.31 cfu/mL; was more in the test group (2,000-25,000 cfu/mL) with a mean of 15,866.67±6,697.76 cfu/mL. was seen only in the test group (2,166.67±2,549.51 cfu/mL) and absent in the control group. was absent in both the groups.
結論:
本研究は、口腔衛生と消化器系疾患の関連性を示唆するものである。したがって,唾液は,患者の胃腸の状態を分析するための簡便で非侵襲的なバイオマーカーとして使用できる可能性がある.
CONCLUSION: The present study suggests the relation between oral health and GI diseases. Hence, saliva could be used as an easy, non-invasive biomarker to analyze the gastroenteric status of the patient. .