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大豆サポニンの食餌は産卵鶏の脂質代謝と腸内環境を改善する
Dietary soya saponin improves the lipid metabolism and intestinal health of laying hens.
PMID: 35172236
抄録
大豆サポニン(SS)はマメ科植物の天然活性物質であり、脂質代謝を改善し、免疫機能を調節する可能性がある。腸内細菌叢は、SSの生物学的機能に重要な役割を果たすと思われる。本研究の目的は、抗生物質を投与した鶏と投与していない鶏の免疫機能、脂質代謝および腸内細菌叢に及ぼす食餌性SSの影響を測定することであった。実験は、3つの食餌性SS処理×2つの抗生物質処理の要因配置として計画された。基本飼料(CON),50 mg/kg SSを含む低SS飼料(50 SS),または500 mg/kg SSを含む高SS飼料(500 SS)を給与した。鳥類には抗生物質を添加または無添加した。成長実験は10週間にわたって行われた。その結果、50 mg/kgのSS飼料を与えた鳥は、腹部脂肪率が低い傾向があった。肝臓のliver X receptor-α(LxR-α)の遺伝子発現および血清総コレステロール(TC)は低下し、肝臓のアシル-CoAチオエステラーゼ8(ACOT8)の遺伝子発現は上昇した。回腸では,50および500SS群ともに,CON群と比較して,血清中のリゾチーム,IL-10,トランスフォーミング増殖因子(TGF-β)の濃度が上昇し,IL-10,TGF-β,LYZの遺伝子発現も上昇した.しかし、回腸の分泌型免疫グロブリンA(sIgA)とMucin-2のレベルは、500SSグループで低下していた。また、50 SS群ではLactobacillusとLactobacillus gasseriが優占していたが、500 SS群ではLactobacillusの相対量が減少した。抗生物質の併用処理により、細菌のα多様性は減少し、SSの生物学的効果は消失した。以上より,産卵鶏の脂質代謝,免疫機能および腸内細菌叢は,SS50 mg/kgの飼料添加により改善された.しかし,食餌500 mg/kgのSSは産卵鶏に対して悪影響を及ぼした。
Soya saponin (SS) is a natural active substance of leguminous plant, which could improve lipid metabolism and regulate immune function. Intestinal flora might play a key role in the biological functions of SS. The objective of this study was to measure the effects of dietary SS on immune function, lipid metabolism, and intestinal flora of laying hens with or without antibiotic treated. The experiment was designed as a factorial arrangement of 3 dietary SS treatments × 2 antibiotic treatments. Birds were fed a basal diet (CON) or a low-SS diet (50 SS) containing 50 mg/kg SS, or a high-SS diet (500 SS) containing 500 mg/kg SS. Birds were cofed with or without antibiotics. The growth experiment lasted for 10 wk. Results showed that birds fed the 50 mg/kg SS diet tended to have lower abdominal fat rate. The gene expression of liver X receptor-α (LxR-α) in liver and serum total cholesterol (TC) were dropped, and the gene expression of acyl-CoA thioesterase 8 (ACOT8) in liver were upregulated. Compared with CON group, the levels of lysozyme, IL-10, and transforming growth factor (TGF-β) in the serum were elevated as along with gene expression of IL-10, TGF-β, and LYZ in ileum of both 50 and 500 SS group. However, the level of secretory immunoglobulin A (sIgA) and Mucin-2 in the ileum were downregulated in the 500 SS group. Additionally, Lactobacillus and Lactobacillus gasseri were the dominant bacteria in the 50 SS group, whereas the relative abundance of Lactobacillus was dropped in the 500 SS group. With combined antibiotics treatment, the α-diversity of bacteria was reduced, and the biological effects of SS were eliminated. In conclusion, the lipid metabolism, immune function, and intestinal flora of the laying hens were improved with the dietary supplementation of 50 mg/kg SS. But dietary 500 mg/kg SS had negative effects on laying hens.