日本語AIでPubMedを検索
自然免疫と口腔衛生における味覚受容体の役割
Role of Taste Receptors in Innate Immunity and Oral Health.
PMID: 35191336
抄録
味覚受容体は、甘味、苦味、酸味、塩味、うま味の5つの味覚に属するリガンドを検出する受容体タンパク質である。味覚受容体は味蕾の味覚細胞に限定されることなく、全身に分布しています。例えば、孤束性化学感覚細胞(SCC)や房細胞は味覚シグナルタンパク質を発現し、いくつかの粘膜に存在している。気道では、SCCが細菌、アレルゲン、ウイルス、不快な刺激などを感知し、回避行動、神経炎症、抗菌反応などを引き起こす。腸では、タフト細胞は蠕虫の感染や細菌の異常繁殖を感知し、組織のリモデリングを特徴とするII型免疫応答を開始する。歯肉では、SCCsが口腔病原性細菌を検出し、自然免疫反応を引き起こし、上皮内で抗菌化合物を放出し、マイクロバイオーム組成を制御している。本総説は、味覚外受容体とその抗菌防御機能に関する最新の研究成果をまとめたものである。また、これらの知見が粘膜細菌感染症や歯科疾患に対する潜在的な治療戦略の開発にどのような洞察をもたらしたかについて述べる。
Taste receptors are receptor proteins that detect ligands belonging to the 5 taste modalities: sweet, bitter, sour, salty, and umami. Taste receptors are not restricted to taste cells in taste buds; rather, they are distributed throughout the entire body. For example, solitary chemosensory cells (SCCs) and tuft cells express taste signal proteins and are present in several mucosae. In the airways, SCCs sense bacteria, allergens, viruses, and noxious stimuli and drive evasive behavior, neuroinflammation, and antibacterial responses. In the gut, tuft cells detect helminth infection and bacterial dysbiosis and initiate type II immune responses characterized by tissue remodeling. In the gingiva, SCCs detect oral pathogenic bacteria, evoke innate immune responses and release antimicrobial compounds in the epithelium, and regulate the microbiome composition. This review summarizes the most recent research on extragustatory taste receptors and their function in antibacterial defense. We also discuss how these findings have provided insights into the development of potential therapeutic strategies for mucosal bacterial infection and dental diseases.