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ナノハイブリッドコンポジットレジンの表面特性に及ぼす腐食性飲料および研磨システムの影響
The effect of erosive beverages and polishing systems on the surface properties of nanohybrid composite resin.
PMID: 35295044
抄録
ねらいと背景:
本研究の目的は,2種類の腐食性飲料に曝した3種類の研磨システムで処理したコンポジットの表面微小硬度と粗さを評価することである。
Aims and Background: The aim of this study is to evaluate the surface microhardness and roughness of composites treated with three different polishing systems exposed to two different corrosive beverages.
材料と方法:
96枚のコンポジットレジン円盤を無作為に4群に分け、そのうち1群をコントロール群とした。研磨工程24時間後に表面粗さおよび微小硬度値を測定した。3つのサブグループに分け,蒸留水,コーラ,アイスティーに1日20分ずつ14日間浸漬して保管した.その後,再度,試料の粗さおよび微小硬度の測定を行った。各グループから無作為に選んだ2つの試料を走査型電子顕微鏡(SEM)で観察し、二元配置分散分析(ANOVA)とダンカン検定を用いて統計的に分析した。
Material and Methods: Ninety-six composite resin disks were randomly divided into four groups, one of which was the control group. The surface roughness and microhardness values were measured after 24 h in the polishing process. The samples were divided into three subgroups and kept in distilled water, cola, and ice tea for 20 min a day for 14 days. Then, the roughness and microhardness measurements of the samples were taken again. Two samples randomly selected from each group were examined using a scanning electron microscope (SEM) and analyzed statistically using the two way anova (ANOVA) and Duncan tests.
結果:
24時間後と14日後の粗さと硬さの値には、統計的に有意な差が認められた。コーラ群では,Onegloss(OG),Dentoflex(DF),Super-snap(SNP)の各ポリッシングシステムがそれぞれ最も高い粗さ値を示した.マイクロ硬度値未研磨群では,コーラ群で最も有意に微小硬度が低かった(P < 0.05).
Results: A statistically significant difference was found between the roughness and hardness values at the end of 24 h and 14 days. Onegloss (OG), Dentoflex (DF), and Super-snap (SNP) polish systems showed the highest roughness in the cola group, respectively. Microhardness values: The unpolished group had the lowest significant microhardness in the coke group (P < 0.05).
結論:
今回の調査では、成功率が最も低いのは OG 研磨方式であることがわかった。
Conclusion: In this study, it was seen that the lowest success rate was the OG polishing system.