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砂糖の摂取が齲蝕に及ぼす影響に関するシステマティック・レビュー。10年ぶりの更新
Systematic Review of the Effect on Caries of Sugars Intake: Ten-Year Update.
PMID: 35302414
抄録
世界保健機関(WHO)の糖質に関するガイドラインを周知させたレビューから約10年、糖質摂取量とう蝕の関連、および糖質摂取量をエネルギー(E)10%未満および5%未満に制限した場合のう蝕への影響に関するエビデンスのシステマティックレビューのアップデートを実施した。目的は、2011年から2020年までに発表された、砂糖の摂取量とう蝕のレベルに関する疫学データを系統的にレビューし、成人と小児についてその結果を報告することである。データソースは、MEDLINE、EMBASE、Cochrane Database、Cochrane Central Register of Controlled Trials、Latin American and Caribbean Health Sciences、China National Knowledge Infrastructure、Scopus、Google Scholarである。適格な研究は、有病率、発生率、または重症度として測定された糖分とう蝕の量を報告した。レビューは、Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysesの声明に従って実施された。バイアスのリスクは、Office of Health Assessment and Translationツールを用いて評価した。票数計算とハーベストプロットにより、エビデンスの統合の基礎が提供された。新たに同定された488件の論文から、23件の研究が適格とされた。コホート研究4件、症例対照研究1件、横断研究12件、生態学的研究6件であった。小児に関する研究15件のうち11件、成人に関する研究8件のうち6件が、糖分とう蝕の間に少なくとも1つの正の関連を報告していた。小児の研究7件中6件、成人の研究4件中4件が、糖分摂取量が10%E以上と10%E未満で齲蝕レベルを比較できるデータを有しており、糖分摂取量が10%E未満であれば齲蝕が少ないことが示された。元の研究と統合すると、78件の研究のうち64件が少なくとも1つの正の関連、20件が負の関連、3件が糖分とう蝕の間の負の関連を示した。新しいコホートデータと元のコホートデータのGRADEプロファイルにより、砂糖の摂取量が10%未満Eである場合に齲蝕が少ないという「中等度品質」のエビデンスが確認された。さらに、新しいコホートデータでは、遊離糖が5%未満である場合にう蝕が少ないという証拠の質が(「非常に低い」から「低い」へと)高められた。この知見は、糖質に関するWHOの勧告を支える元のエビデンスを支持し、強化するものである。
An update of the systematic review of evidence on the association between amount of sugars intake and dental caries, as well as on the effect of restricting sugars intake to <10% and <5% energy (E) on caries, was conducted, almost 10 y since the review that informed the World Health Organization (WHO) Guideline on Sugars. The aim was to systematically review epidemiological data published from 2011 to 2020 on the amount of sugars consumption and levels of caries and to report the findings for adults and children. Data sources included MEDLINE, EMBASE, Cochrane Database, Cochrane Central Register of Controlled Trials, Latin American and Caribbean Health Sciences, China National Knowledge Infrastructure, Scopus, and Google Scholar. Eligible studies reported the amount of sugars and caries, measured as prevalence, incidence, or severity. The review was conducted in accordance with the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses statement. Risk of bias was assessed using the Office of Health Assessment and Translation tool. Vote counting and harvest plots provided the basis for evidence synthesis. From 488 new papers identified, 23 studies were eligible: 4 cohort, 1 case-controlled, 12 cross-sectional, and 6 ecological. Eleven of 15 studies in children and 6 of 8 studies in adults reported at least 1 positive association between sugars and caries. Six of 7 studies in children and 4 of 4 studies in adults, with data enabling comparison of caries levels with sugars intakes >10%E and <10%E, showed lower caries when sugars intake was <10%E. Amalgamating with original studies yielded 64 of 78 studies showing at least 1 positive association, 20 of 78 a null association, and 3 of 78 a negative association between sugars and caries. GRADE profiles of new and original cohort data confirmed "moderate-quality" evidence that caries is lower when sugars intake is <10%E. Furthermore, new cohort data upgraded the quality of evidence (from "very low" to "low") for lower caries when free sugars are <5%E. The findings support and strengthen original evidence underpinning the WHO recommendations for sugars.