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要介護高齢者における食物破砕と口腔機能の関係:パイロット研究
Relationship between Food Crushing and Oral Function in Older Adults Requiring Nursing Home Care: A Pilot Study.
PMID: 35329105
抄録
要介護高齢者を対象に、ゼリーの潰し方を調べ、舌圧と舌による食品潰し能力の関係を検討した。72名の参加者に、試験食品であるソフトゼリー(SJ)とハードゼリー(HJ)を自由につぶすよう指示した。試験食の破砕性を視覚的に評価し、試験食の破砕に使用される口腔内組織(活動部位)を同定した。活性部位は、SJとHJのいずれについてもすべての参加者で一貫しており、41名の参加者では上顎歯と下顎歯、15名の参加者では歯と残存隆起、10名の参加者では上顎骨と下顎骨の残存隆起、6名の参加者では舌と口蓋であった。SJを破砕できなかった参加者は2名で、2名とも活性部位は舌と口蓋であった。さらに、舌と口蓋を活動部位とする参加者のうち、64名がSJを、23名がHJを押しつぶすことができた。舌圧のカットオフ値は22.0kPaであった。食物の破砕に関与する舌圧と口腔内活動部位を評価することは、介護を必要とする高齢者の適切な食事の決定に役立つ可能性がある。
We investigated how jelly is crushed and examined the relationship between tongue pressure and tongue food crushing ability among older adults requiring nursing home care. Seventy-two participants were instructed to freely crush the test foods soft jelly (SJ) and hard jelly (HJ). We visually evaluated the crushability of the test food and identified the intraoral tissues (active sites) used to crush the test food. The active sites were consistent for all participants for both SJ and HJ, and they included the maxillary and mandibular teeth in 41 participants, teeth and residual ridges in 15 participants, maxillary and mandibular residual ridges in 10 participants, and tongue and palate in six participants. Two participants failed to crush the SJ; the active sites in both participants were the tongue and palate. No participant using the tongue and palate as active sites could crush the HJ. Furthermore, 64 participants could crush the SJ and 23 could crush the HJ using the tongue and palate. The cutoff value of the tongue pressure for crushability of the HJ was 22.0 kPa. Assessing tongue pressure and intraoral active sites involved in food crushing could help determine an appropriate diet for older adults requiring nursing home care.