あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Acta Stomatol Croat.2022 Mar;56(1):22-32.

歯科用コンポジットの飲料浸漬およびホワイトニング施術後の色の安定性

Color Stability of Dental Composites after Immersion in Beverages and Performed Whitening Procedures.

PMID: 35382484

抄録

研究目的:

本研究は,2種類の光重合型コンポジットを3種類の液体に浸漬した後の色の安定性と,16%過酸化水素(CP)による変色除去効果を比較することを目的とした。

Objectives: The study aimed to compare the color stability of two different light-cured composites after immersion in three liquids and the effectiveness of 16% carbamide peroxide (CP) in removing the discoloration.

材料および方法:

マイクロハイブリッド(Z250、3M ESPE)およびナノコンポジット(Z550、3M ESPE)の色安定性は、インスタントコーヒー、紅茶、コカコーラ、および対照群として脱イオン水に浸漬した後に評価した(n=5)。サンプルは37℃で毎日4時間液体に浸して30日間保管した。さらに,その後14日間,16%CPを塗布し,夜間美白を模擬した。CIEL*a*b*色座標に基づく測色には,デジタル分光光度計を使用した。色の変化(△E)は、ベースライン、飲料浸漬後、および歯のホワイトニング処置後に測定された。統計的評価には,混合型ANOVAと要因型ANOVA,およびボンフェローニのポストホックテストを用いた(p≦0.05).

Material and methods: Color stability of a microhybrid (Z250, 3M ESPE) and nanocomposite (Z550, 3M ESPE) was evaluated after immersion in instant coffee, tea, Coca-Cola, and deionized water as a control group (n=5). Samples were kept in liquids for four hours daily at 37°C for 30 days. Furthermore, 16% CP was applied for the following 14 days, simulating night whitening. A digital spectrophotometer was used for color measurement based on the CIEL*a*b* color coordinates. The color changes (∆E) were measured at baseline, after immersion in the beverages, and also after the teeth whitening procedure. Mixed and factorial ANOVA followed by Bonferroni's post-hoc test were used for statistical evaluation (p≤0.05).

結果:

試験したレジンコンポジットは、コーヒー・紅茶に浸漬すると許容閾値以上の色調変化(ΔE*>3.48)を示した。ナノコンポジットでは,30日後にコーヒーでの変色が有意に増加した(p <0.05).コーヒーおよび紅茶では,両材料ともL*a*b*の3軸すべてにおいて,色が濃く,黄色,赤色に有意に変化した(p<0.05).16%CPによるホワイトニングは,両材料の外部変色を除去するのに有効であった.

Results: Tested resin composites showed a color change over the acceptability threshold (ΔE*> 3.48) after immersion in coffee and tea. Nanocomposite reported a significant increase in discoloration in coffee after 30 days (p <0.05). The color of both materials significantly changed (p<0.05) along all three L*a*b* axes in coffee and tea to darker, yellow, and red. Whitening with 16% CP was effective in removing external discoloration in both examined composite materials.

結論:

コーヒーと紅茶は、試験した歯科用複合材料に臨床的に検出可能な色の変化を引き起こし、累積的な効果を示した。ホワイトニングは,コンポジットレジデントの表面変色を除去するための効率的な方法である.

Conclusion: Coffee and tea induced clinically detectable color changes in dental composites tested, with cumulative effects. Whitening represents an efficient method for the removal of surface discoloration in composite restorations.