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Food Chem X.2022 Mar;13:100207.

葉の多糖類は高血糖を改善し、腸内細菌に関連するSCFAを促進し、成体マウスの2型糖尿病を緩和することが明らかになった

leaf polysaccharides ameliorated hyperglycemia and promoted gut bacterial associated SCFAs to alleviate type 2 diabetes in adult mice.

PMID: 35498995

抄録

本研究では、分子量の異なる葉の多糖類がT2Dマウスの糖脂質代謝異常、臓器機能障害、腸内細菌叢異常症を緩和するメカニズムの可能性を探ることを目的とした。LDOP-AとLDOP-Bと名付けた2つの画分を限外ろ過膜で分離した。LDOP-AとLDOP-Bを経口投与したところ、高血糖の改善、インスリン抵抗性の抑制、脂質濃度の低下、β細胞機能の改善などの効果が確認された。LDOP-AはLDOP-Bよりも糖尿病に対する効果が高く、同時に大腸短鎖脂肪酸(SCFAs)、すなわち酪酸のレベルが上昇し、FirmicutesとBacteroidetesの比率が減少し、腸内有益菌(すなわち、 , および , )が増加することが示された。これらの結果は、LDOP-AがLDOP-Bよりも強いT2D改善効果を持つことを示唆しており、これは腸内細菌叢の微細構造の変化によって生じるSCFAsレベルの明確な改善と関連している可能性がある。

The present study aimed to explore the possible mechanisms underlying leaf polysaccharides of different molecular weight to alleviate glycolipid metabolic abnormalities, organ dysfunction and gut microbiota dysbiosis of T2D mice. An ultrafiltration membrane was employed to separate two fractions from leaf polysaccharide named LDOP-A and LDOP-B. Here, we present data supporting that oral administration of LDOP-A and LDOP-B ameliorated hyperglycemia, inhibited insulin resistance, reduced lipid concentration, improved β-cell function. LDOP-A with lower molecular weight exhibited improved effect on diabetes than LDOP-B, concurrent with increased levels of colonic short-chain fatty acids (SCFAs) i.e., butyrate, decreased ratio of Firmicutes to Bacteroidetes phyla, and increased abundance of the gut beneficial bacteria i.e., , and . These results suggest that LDOP-A possesses a stronger effect in ameliorating T2D than LDOP-B which may be related to the distinct improved SCFAs levels produced by the change of intestinal flora microstructure.