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インプラント周囲⻭間組織と補綴物の輪郭が⾷物インパクション、組織の健康状態、および患者のQOLに及ぼす影響
Influence of interproximal peri-implant tissue and prosthesis contours on food impaction, tissue health and patients' quality of life.
PMID: 35578787
抄録
目的:
1)後方インプラント支持単冠(ISSC)の組織特徴および近心間輪郭を調査し、食物インパクションとの相関を検討すること。2) 食物の噛み込みが、隣接するインプラント周囲組織の健康状態および患者の口腔健康関連QOL(OHRQoL)に及ぼす影響を評価すること。
PURPOSE: To investigate tissue features and interproximal contour of posterior implant-supported single crowns (ISSC), which correlate with food impaction. 2) To evaluate the influence of food impaction on the health of the adjacent peri-implant tissue and patients' oral health-related quality of life (OHRQoL).
材料と方法:
2019年7月から2020年7月の間にメインテナンス中の後方ISSC患者を募集した。ISSCと歯の間の食物インパクションを自己申告した患者のOHRQoLをOral Impacts on Daily Performance質問票で評価し、患者レベルで報告した。近心補綴物の輪郭および歯周/インプラント周囲組織の状態は、臨床検査およびX線検査により評価した。食物インパクション(FI)部位と非食物インパクション(NFI)部位の違いを分析した。
MATERIALS AND METHODS: Patients with posterior ISSC under maintenance between July 2019 and July 2020 were recruited. OHRQoL of patients who self-reported food impaction between ISSC and teeth was evaluated by Oral Impacts on Daily Performance questionnaire and reported at patient level. Interproximal prosthesis contours and periodontal/peri-implant tissue conditions were assessed by clinical and radiographic examination. Differences between food impaction (FI) and non-food impaction (NFI) sites were analysed.
結果:
178名の患者(ISSC 286名、臼歯間スペース 410名)が対象となった。食物インプラントを自己申告した119人の患者のうち、84人(70.6%)がOHRQoLに軽度から重度の影響を受けたと回答した。最もよく影響を受けた日常生活能力は、歯の清掃能力であった。ISSCへのプラーク蓄積、深いプロービング深度、完全な歯間乳頭充填、緩い接触、長い接触長、低い接触点レベル、ISSCと歯の間のより近い距離、より少ないエンブレジャー表面積、組織レベルのインプラントおよびセメント保持修復は、NFI群よりもFI群で有意に多く認められた(p<.05)。
RESULTS: Totally, 178 patients (286 ISSC and 410 interproximal spaces) were included. Among 119 patients who self-reported food impaction, 84 (70.6%) reported their OHRQoL to be affected with minor-to-severe intensity. The most commonly affected daily performance was the ability to clean the teeth. Plaque accumulation at ISSC, deeper probing depth, complete interdental papilla fill, loose contact, longer contact length, lower contact point level, closer distance between ISSC and tooth, lesser embrasure surface area, tissue-level implant and cement-retained restoration were found significantly more in the FI group than the NFI group (p < .05).
結論:
インプラント補綴物の近心間特徴は、ISSCと隣接歯間の食物インパクションに関連しており、歯周組織および/またはインプラント周囲組織の健康状態に影響を及ぼす可能性があった。患者のOHRQoLは一般的に食物インパクションの影響を受けたが、その強度は低かった。
CONCLUSION: Interproximal features of the implant prosthesis were associated with food impaction between the ISSC and the adjacent tooth, which might affect periodontal and/or peri-implant tissue health conditions. Patients' OHRQoL was commonly affected by food impaction, but the intensity was low.