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自閉症スペクトラム障害児の栄養摂取量と適切性。EPINED疫学研究
Nutrient intake and adequacy in children with autism spectrum disorder: EPINED epidemiological study.
PMID: 35722960
抄録
自閉症スペクトラム障害(ASD)児は、摂食障害を発症するリスクが5倍高く、栄養不足になりやすい。本研究では、ASD児、診断能下自閉症症状児、定型発達(TD)児における栄養摂取量と適正を評価した。ASDと亜診断症状のある未就学児は、一価不飽和脂肪酸(MUFA)、ビタミンD、ビタミンB12の摂取量がやや少なかった。ASDおよび下位診断症状のある小学生は、TD児に比べ、タンパク質、コレステロール、チアミン、ナイアシンの摂取量がやや多く、肥満の割合も高かった。すべての子どもたちは、糖分、脂肪、飽和脂肪酸の摂取量が多く、ビタミン(ビタミンDとE)、繊維、b-カロテン、カルシウム、マグネシウムの摂取量が非常に不足し、ビタミンC、葉酸、鉄の摂取量が中程度に不足していた。しかし、すべての子どもに栄養指導が必要であるが、ASDや診断名不明の自閉症症状を持つ子どもは、TDの子どもよりも質の悪い食事であった。
Children with autism spectrum disorder (ASD) have a fivefold elevated risk of developing eating problems, which predisposes them to nutritional deficiencies. This study assesses nutritional intake and adequacy in children with ASD, subdiagnostic autistic symptoms and typically developing (TD) children. Preschool children with ASD and subdiagnostic symptoms had slightly lower intake of monounsaturated fatty acids (MUFA), vitamin D and vitamin B12. Primary school children with ASD and subdiagnostic symptoms had slightly higher intake of protein, cholesterol, thiamine and niacin, and a higher percentage of obesity than children with TD. All children had a high intake in sugars, fats and saturated fatty acids; a very highly inadequate intake of vitamins (vitamins D and E), fibre, b-carotene, calcium and magnesium; and a moderately inadequate intake of vitamin C, folate and iron. However, although all children need nutrition advice, children with ASD and subdiagnostic autistic symptoms had a poorer quality diet than those with TD.