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学齢期の子どもにおける食事摂取量と注意欠陥多動性障害(ADHD)スコアの反復測定による関連性
Associations between Dietary Intake and Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) Scores by Repeated Measurements in School-Age Children.
PMID: 35889876
抄録
注意欠陥多動性障害(ADHD)は、学齢期の子供や青年によく見られる精神疾患である。しかし、ADHDと単一栄養素の摂取との関連は報告されておらず、一貫性がありません。本研究の目的は、Children Health and Environment Research(CHEER)のデータを用いて、食事摂取量の変化とADHDの有病率の経時的変化を繰り返し測定し、その関係を調べることであった。経年変化を評価するために、2006年と2008年に取得したデータを使用した(Phases and )。本研究では、韓国の8歳以上の子ども2899人、9歳以上の子ども2120人を対象に、PhaseとPhaseの子ども1733人のADHDスコアと食事摂取量を最終解析に使用した。YN群とは、Phaseで病気が改善した子どもたち、NY群とは、PhaseでADHDと診断された子どもたちである。グループ内では、YN群では植物性たんぱく質(=0.03)が増加したことが注目される結果であった。グループ間比較では、栄養摂取量の有意な変化はNYグループで最も多く確認され、YNグループはNYグループよりも栄養摂取量が少ない傾向にあった。栄養摂取量の変化と3つのサブタイプ(複合、AD、HD)の相関では、総脂肪(=0.048)および動物性タンパク質(=0.099)がADの有病率と正の相関を示した。植物性鉄(=0.061、=0.044)、亜鉛(=0.022、=0.007)、植物性タンパク質(=0.074)、カルシウム(=0.057)はADHDおよびそのサブタイプに対して抑制効果を有していた。結論として、学齢期の子どもにおけるADHDとそのサブタイプの改善には、食事と栄養状態の管理を考慮する必要があり、これらの関係は他の環境でもさらに検討する必要がある。
Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is a common psychiatric disorder in school-age children and adolescents. However, the reported associations between ADHD and single nutrient intake are inconsistent. The aim of the study was to investigate the relationships between dietary intake changes and the prevalence of ADHD over time with repeat measurements using data from the Children Health and Environment Research (CHEER). To assess changes over time, we used data obtained in 2006 and 2008 (Phases and ). In this study, there were 2899 children aged 8 years or older in Phase and 2120 children aged 9 years or older in Phase from Korea, and the ADHD scores and dietary intake of 1733 children in Phases and were used in the final analysis. The YN group refers to children whose disease had improved in Phase , and the NY group refers to children diagnosed with ADHD in Phase . A notable within-group result was the increase in vegetable protein ( = 0.03) in the YN group. A between-group comparison showed that significant changes in nutrient intake could be confirmed most in the NY group, and the YN group tended to have a lower nutrient intake than the NY group. In the correlation of changes in nutrient intake and three subtypes (combined, AD, and HD), the total fat ( = 0.048) and animal protein ( = 0.099) showed a positive correlation with the prevalence of AD. Vegetable iron ( = 0.061 and = 0.044, respectively), zinc ( = 0.022 and = 0.007, respectively), vegetable protein ( = 0.074), and calcium ( = 0.057) had inhibitory effects on ADHD and its subtype. In conclusion, management of dietary and nutritional status should be considered to ameliorate ADHD and its subtypes in school-age children, and these relationships require further exploration in other settings.