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歯列と補綴の状態に関連した食物ボーラスの特性
Food Bolus Properties in Relation to Dentate and Prosthetic Status.
PMID: 36141208
抄録
非標準:
この研究の目的は、固定式または可撤式の歯科補綴物を装着した患者における食物ボーラスの特性(質量、水分含量および食物の粉砕度)を評価することである。
UNLABELLED: The objective of this study is to evaluate food bolus properties (mass, moisture content and food comminution) in patients wearing fixed or removable dental prostheses.
方法:
55歳以上の患者を対象とした便宜的なサンプルを用いて横断研究を行った。患者は新鮮な生のニンジン10gを飲み込めると感じるまで噛んだ。咀嚼後、乾燥させ、食塊の質量を測定した。食物の混濁は、多重ふるい法により評価した。
METHODS: A cross-sectional study was conducted on a convenience sample of patients aged at least 55 years old. Patients chewed a 10 g sample of fresh raw carrot until they felt ready to swallow. The mass of the food bolus was determined as collected and after drying. Food comminution was assessed by the multiple sieve method.
結果:
固定式人工関節の患者は、可撤式人工関節の患者と比較して、採取時の食物ボーラスの質量が同程度(4.40 g vs. 4.60 g; = 0.856)、乾燥後の食物ボーラスの質量が高い(3.46 g vs. 0. 86 g; < 0.856)ことが示された。86 g; < 0.001)、水分量が少ない(24.65% vs 82.35%; < 0.001)、粉砕性が良い(2mm以下の小粒子が乾燥食品に占める割合は65.93% vs 20%)ことが分かった。取り外し可能な義歯を装着している場合,完全無歯顎患者よりも部分無歯顎患者の方が,食物の混和がわずかに良好であり,下顎にインプラントオーバーデンチャーまたは総義歯,上顎に総義歯のある完全無歯顎患者でもほぼ同じであった.
RESULTS: Patients with fixed prostheses compared to those with removable prostheses registered a similar mass of food bolus as collected (4.40 g vs. 4.60 g; = 0.856); a higher mass of dried food bolus (3.46 g vs. 0.86 g; < 0.001); lower moister of food bolus (24.65% vs. 82.35%; < 0.001); and better food comminution (mass of smaller particles, of size below 2 mm, represented 65.93% vs. 20% of dried food bolus). In removable denture wearers, food comminution was slightly better in partially than in completely edentulous patients, and rather similar in completely edentulous patients with either implant overdenture or complete denture in the mandible, and complete denture in the maxilla.
結論:
本結果は,食物ボーラスの特性が歯列および補綴の状態に依存することを示唆するものであった.
CONCLUSIONS: The current results suggest that food bolus properties are dependent on the dentate and prosthetic status.