日本語AIでPubMedを検索
食環境と大腸癌の関連性:A Systematic Review
The Link between Food Environment and Colorectal Cancer: A Systematic Review.
PMID: 36235610
抄録
食品と食事は、大腸がん(CRC)の重要なリスク要因である。食品環境(FEs)は、CRCを含む疾患リスクに寄与する可能性がある。本レビューでは、FEsとCRCの発症および死亡リスクとの関連性を調査した。研究の体系的な検索は、3つの主要なジャーナルデータベースを利用した:PubMed、Scopus、Web of Scienceの3つのデータベースを利用した。検索された引用文献はスクリーニングされ、CRCおよび死亡のリスクがあるFEにさらされた集団に関連する論文からデータが抽出された。生態学的研究は品質評価で、コホート研究はNewcastle-Ottawa Quality Assessment Form for Cohort Studiesでそれぞれ評価しました。含まれる研究の記述的総合を行った。同定された89件の論文のうち、8件が最終レビューに適格であった。含まれた研究は、2013年から2021年に発表された6つの生態学的研究と2つのコホート研究で構成されていた。6つの論文は米国から、1つはアフリカから、そして1つはスイスからでした。8つの研究はすべて、質が高かった。重要な発見は、CRCの発生率は、赤身肉、肉、動物性脂肪、動物性由来のエネルギー、不健康なFEなどの特定の食品の入手可能性と関連していたことである。CRC死亡率の増加は、動物性脂肪、赤身肉、アルコール飲料、カロリー食品の入手可能性、フードデザートへの居住、FE指数の低さと関連していた。CRCとFEとの間には様々な関連性が見られた。特定の食品、不健康なFE、フードデザートの利用可能性は、CRCの発生率と死亡率に影響を与える。将来的に健康的なFEを作るには、集中力と徹底した計画が必要である。
Food and diet are critical risk factors for colorectal cancer (CRC). Food environments (FEs) can contribute to disease risk, including CRC. This review investigated the link between FEs and CRC incidence and mortality risk. The systematic search of studies utilised three primary journal databases: PubMed, Scopus, and Web of Science. Retrieved citations were screened and the data were extracted from articles related to the FE-exposed populations who were at risk for CRC and death. We evaluated ecological studies and cohort studies with quality assessment and the Newcastle-Ottawa Quality Assessment Form for Cohort Studies, respectively. A descriptive synthesis of the included studies was performed. Out of 89 articles identified, eight were eligible for the final review. The included studies comprised six ecological studies and two cohort studies published from 2013 to 2021. Six articles were from the US, one was from Africa, and one was from Switzerland. All eight studies were of good quality. The significant finding was that CRC incidence was associated with the availability of specific foods such as red meat, meat, animal fats, energy from animal sources, and an unhealthy FE. Increased CRC mortality was linked with the availability of animal fat, red meat, alcoholic beverages, and calorie food availability, residence in food deserts, and lower FE index. There were a variety of associations between CRC and the FE. The availability of specific foods, unhealthy FE, and food desserts impact CRC incidence and mortality. Creating a healthy FE in the future will require focus and thorough planning.