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水素豊富水と純水が歯周炎症因子レベル、酸化ストレスレベル、口腔内フローラに及ぼす影響:システマティックレビューとメタアナリシス
Effects of hydrogen rich water and pure water on periodontal inflammatory factor level, oxidative stress level and oral flora: a systematic review and meta-analysis.
PMID: 36388830
抄録
背景:
水素豊富水(HRW)は、その優れた抗酸化作用により、歯周炎やインプラント周囲炎の補助治療薬として使用されている。しかし、人工的に添加された活性水素の安定性は、純粋な天然活性水素の安定性よりもはるかに低く、HRW中の活性水素分子数は大きく減少していた。一方、HRWの効果は比較的緩やかであった。また、HRWの長期飲用は、肝機能の異常を引き起こす可能性がある。そこで、本研究では、HRWを歯垢形成の抑制や口腔内炎症の緩和に利用できるかどうかを判断するために、様々な研究においてHRWが口腔内炎症と口腔内細菌叢に及ぼす影響をまとめ、分析することを目的とする。
BACKGROUND: Hydrogen rich water (HRW) was used as an auxiliary treatment for periodontitis and peri-implantitis due to its good antioxidant properties. However, the stability of artificially added active hydrogen was far less than that of pure natural active hydrogen, which greatly reduced active hydrogen molecules number in HRW. Meanwhile, the effect of HRW was relatively slow. Finally, long-term drinking of HRW may cause abnormal liver function. Hence, this study sought to summarize and analyze the effects of HRW on oral inflammation and oral flora in various studies to determine whether HRW can be used to inhibit dental plaque formation and aliviate oral inflammation.
研究方法:
2022年3月までにPubMed、Web of science、EMBASE、Cochrane、China Knowledge Resource Integrated、Wanfang、Weipuのデータベースで発表された歯周病治療におけるHRWと純水(PW)のランダム化比較試験(RCT)を検索した。炎症因子レベル、酸化ストレス反応、口腔内細菌叢の変化をまとめ、アウトカム指標とした。収録された研究の質はCochrane risk of bias assessment toolで評価し、標準化平均差(SMD)と95%信頼区間(CI)はReview Manager 5.3を用いて算出した。
METHODS: Randomized controlled trials (RCTs) of HRW and pure water (PW) in the treatment of periodontal diseases published before March 2022 in the PubMed, Web of science, EMBASE, Cochrane, China Knowledge Resource Integrated, Wanfang, and Weipu databases were searched. Changes in the inflammatory factor levels, oxidative stress response, and oral flora were summarized and used as outcome indicators. The quality of included studies was assessed by Cochrane risk of bias assessment tool, and the standardized mean differences (SMD) and the 95% confidence intervals (CIs) were calculated using Review Manager 5.3.
結果:
このメタアナリシスには、304人の被験者からなる合計17の研究が含まれた。その中で、5つの研究はバイアスのリスクが高く、残りの研究はバイアスのリスクが一定であったため、バイアスのリスクは合計で中~低であった。インターロイキン(IL)-1β(SMD =-0.73; 95% CI: -1.29 to -0.18; P=0.009)、腫瘍壊死因子α(SMD =-2.51; 95% CI: -3.56 to -1.46; P<0.00001), IL-6 (SMD =-1.31; 95% CI: -1.96 to -0.67; P<0.0001), 8-hydroxyguanosine (SMD =-1.61; 95% CI: -2.35 to -0.87; P<0.0001) 、活性酸素代謝物 (SMD =-0.49; 95% CI: -0.91 to -0.06; P=0.02) はHRW群で有意に減少し、グルタチオンパーオキシダーゼレベルは増加しました (SMD =2.5; 95% CI: 1.85 to 3.15; P<0.00001).さらに、HRWは口腔内病原性細菌の活動を効果的に抑制することが示された(SMD =-0.91; 95% CI: -1.16 to -0.66; P<0.00001)。
RESULTS: In total, 17 studies, comprising 304 subjects, were included in this meta-analysis. Among them, 5 studies had a high risk of bias, and the rest had a certain risk of bias, thus, the total risk of bias was medium to low. The levels of interleukin (IL)-1β (SMD =-0.73; 95% CI: -1.29 to -0.18; P=0.009), tumor necrosis factor alpha (SMD =-2.51; 95% CI: -3.56 to -1.46; P<0.00001), IL-6 (SMD =-1.31; 95% CI: -1.96 to -0.67; P<0.0001), 8-hydroxyguanosine (SMD =-1.61; 95% CI: -2.35 to -0.87; P<0.0001), and reactive oxygen metabolites (SMD =-0.49; 95% CI: -0.91 to -0.06; P=0.02) in the HRW group decreased significantly, while the glutathione peroxidase level increased (SMD =2.5; 95% CI: 1.85 to 3.15; P<0.00001). Additionally, HRW was shown to effectively inhibit oral pathogenic bacteria activity (SMD =-0.91; 95% CI: -1.16 to -0.66; P<0.00001).
結論:
HRWは、歯周病患者の炎症反応、酸化ストレスレベル、細菌増殖活性を効果的に抑制する。
CONCLUSIONS: HRW effectively inhibits the inflammatory reaction, oxidative stress level, and bacterial proliferation activity in patients with periodontal disease.