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Int J Mol Sci.2022 Dec;23(24).

ブラケット脱離後の酸性環境が歯科構造に及ぼす影響

Effects of Acidic Environments on Dental Structures after Bracket Debonding.

PMID: 36555225

抄録

ブラケットは金属製の歯科装置であり、コーラやエナジードリンクのような酸性の清涼飲料水と関連することが非常に多い。酸による侵食は、ブラケットとエナメル質表面の接着に影響を及ぼす可能性がある。本研究の目的は、2種類の市販飲料の存在下でのブラケットの接着特性を調査することである。60本のヒトの歯を6群に分け、レジンモディファイドグラスアイオノマー(RMGIC)またはレジンコンポジット(CR)で接着させた。シェアードボンドテスト(SBS)は、コカコーラまたはレッドブルエナジードリンクに歯を浸した2つのコントロールグループと他の4つのカテゴリーを比較して評価した。ブラケットとエナメル質間の剥離をSEMで評価した。SBSの結果と相関する形態学的側面は、人工唾液に暴露したサンプルで最良の結果を示した。酸蝕環境に対する最も優れた接着抵抗性は,レッドブルに浸漬した歯とRMGICで接着したブラケットで観察された.また、原子間力顕微鏡(AFM)により、剥離後および研磨修復後のエナメル質表面の侵食効果を評価するために、剥離した構造体をコカ・コーラおよびレッドブルに暴露した。その結果、酸による侵食によって表面粗さが著しく増大することが示された。エナメル質表面の研磨修復は、剥離後に生じる表面粗さを有意に減少させ、酸浸食を抑制した。コカ・コーラとレッドブルに暴露した後、研磨した試料から得られた粗さの値は、その場合、剥離した構造よりも有意に低かった。粗さを統計的に評価した結果、レッドブルはコカ・コーラ™よりも侵食効果が高いことが示された。この結果は、剥離後に生じた大きな接触面によって裏付けられている。結論として、ブラケットを酸性の飲料に長時間さらすと、エナメル質と接着剤の界面および接着層の両方に侵食が伝播し、接着強度に影響を与えた。酸による侵食に対して最も優れた抵抗性を示したのはRMGICであった。

Brackets are metallic dental devices that are very often associated with acidic soft drinks such as cola and energy drinks. Acid erosion may affect the bonding between brackets and the enamel surface. The purpose of this study was to investigate the characteristics of brackets' adhesion, in the presence of two different commercially available drinks. Sixty human teeth were divided into six groups and bonded with either resin-modified glass ionomer (RMGIC) or resin composite (CR). A shared bond test (SBS) was evaluated by comparing two control groups with four other categories, in which teeth were immersed in either Coca-Cola or Red Bull energy drink. The debonding between the bracket and enamel was evaluated by SEM. The morphological aspect correlated with SBS results showed the best results for the samples exposed to artificial saliva. The best adhesion resistance to the acid erosion environment was observed in the group of teeth immersed in Red Bull and with brackets bonded with RMGIC. The debonded structures were also exposed to Coca-Cola and Red Bull to assess, by atomic force microscopy investigation (AFM), the erosive effect on the enamel surface after debonding and after polishing restoration. The results showed a significant increase in surface roughness due to acid erosion. Polishing restoration of the enamel surface significantly reduced the surface roughness that resulted after debonding, and inhibited acid erosion. The roughness values obtained from polished samples after exposure to Coca-Cola and Red Bull were significantly lower in that case than for the debonded structures. Statistical results evaluating roughness showed that Red Bull has a more erosive effect than Coca-Cola™. This result is supported by the large contact surface that resulted after debonding. In conclusion, the prolonged exposure of the brackets to acidic drinks affected the bonding strength due to erosion propagation into both the enamel-adhesive interface and the bonding layer. The best resistance to acid erosion was obtained by RMGIC.