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嚥下関連筋量・筋質とサルコペニックパラメーターとの関連性
Associations of swallowing-related muscle quantity and quality with sarcopenic parameters.
PMID: 36626038
抄録
目的:
嚥下関連筋の特性とサルコペニックパラメータとの関連を検討する。
PURPOSE: To examine the associations between swallowing-related muscle characteristics and sarcopenic parameters.
方法論(METHODS:
地域在住の高齢者147名(年齢:71.6±4.7歳、体格指数:23.0±2.7kg/m(平均±標準偏差)、男性:50、女性:97)を対象とし、サルコペニア2019のアジアワーキンググループの診断基準に基づいて、頑健(n=125)、低機能(n=17)、サルコペニア(n=5)群に分類をした。顎舌骨筋(GHM)と舌の特徴(筋量と筋質)を評価しました。断面積(CSA)は筋量を、エコー強度(EI)値は筋質を示しました。重回帰分析を行い、嚥下関連筋の特性および筋力とサルコペニックパラメーターとの関係を明らかにした。
METHODS: We included 147 community-dwelling older adults (age: 71.6 ± 4.7 years, body mass index: 23.0 ± 2.7 kg/m (mean ± standard deviation), men: 50; women: 97) and categorized them into robust (n = 125), low-function (n = 17), and sarcopenia (n = 5) groups based on the diagnostic criteria of the Asia Working Group for Sarcopenia 2019. We evaluated the geniohyoid muscle (GHM) and tongue characteristics (muscle quantity and quality). The cross-sectional area (CSA) indicated the muscle quantity, and echo intensity (EI) values indicated the muscle quality. A multiple regression analysis was performed to clarify the relationship of swallowing-related muscle characteristics and strength with sarcopenic parameters.
結果:
握力(GHMのCSA:β=1.64、p=0.03)と骨格筋量指数(舌のCSA:β=74.81、p=0.003、舌のEI:β=1.92、p=0.009)は嚥下に関わる筋肉の特性をよりよく表す指標となった。
RESULTS: The grip strength (CSA of GHM: β = 1.64, p = 0.03) and skeletal muscle mass index (CSA of tongue: β = 74.81, p = 0.003, EI of tongue: β = 1.92, p = 0.009) were better indicators of swallowing-related muscle characteristics.
結論:
これらの知見は、サルコペニアの診断を通じて、加齢に伴う嚥下関連筋力の低下を早期に発見することを容易にし、筋生理学の理解を深めることができると考えられます。
CONCLUSION: These findings may facilitate the early detection of aging-related deterioration in swallowing-related musculature through the diagnostic process of sarcopenia and increase our understanding of muscle physiology.