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Molecules.2023 Jan;28(2).

栄養補助食品やダイエットサプリメントの健康機能性成分としての植物精油:レビュー

Plant Essential Oils as Healthy Functional Ingredients of Nutraceuticals and Diet Supplements: A Review.

PMID: 36677959

抄録

エッセンシャルオイル(EOs)は、アロマや天然保存料としての役割を超えて、健康を促進する生物活性を持つ揮発性分子の混合物であり、機能性食品やダイエットサプリメントの開発に利用することができる。その組成について、規制の側面とともに簡単に述べる。利用可能な臨床試験や前臨床研究に関する最近の文献のレビューを通して、EOsをサプリメントとして摂取することによる健康への潜在的なメリットについて概説する:(1)過敏性腸症候群、(2)炎症性腸疾患、(3)微生物叢の調節、(4)胃腸保護、(5)肝保護、(6)尿路の保護と利尿、(7)高血糖と高脂血症を含む代謝障害の管理、(8)抗炎症と疼痛制御、(9)免疫調節とインフルエンザからの保護、(10)神経保護と気分と認知パフォーマンスの調節。特に、グリーンクミン、ブラッククミン、ベルガモット、オレンジ、マートル、ペパーミント、セージ、ユーカリ、ラベンダー、タイム、レモンバーム、ジンジャー、ニンニクなどである。

Essential oils (EOs) are mixtures of volatile molecules endowed with health-promoting biological activities that go beyond their role as aromas and natural preservatives and can be exploited to develop functional foods and diet supplements. Their composition is briefly addressed along with regulatory aspects. The potential health benefit of human diet supplementation with EOs is outlined through a review of the recent literature on available clinical trials and preclinical research concerning EOs activity towards: (1) irritable bowel syndrome; (2) inflammatory bowel disease; (3) regulation of microbiota; (4) gastroprotection; (5) hepatoprotection; (6) protection of the urinary tract and diuresis; (7) management of metabolic disorders including hyperglycemia and hyperlipidemia; (8) anti-inflammatory and pain control; (9) immunomodulation and protection from influenza; and (10) neuroprotection and modulation of mood and cognitive performance. The emerging potential in such activities of selected EOs is given focus, particularly green and black cumin, bergamot, orange, myrtle, peppermint, sage, eucalyptus, lavender, thyme, lemon balm, ginger, and garlic.