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デジタル分光光度計を用いた緑茶、コーヒー、コカ・コーラによるCAD-CAMセラミック・ベニアの着色度合いの比較
Comparison of the Degree of Staining of Computer-Aided Design-Computer-Aided Manufacture (CAD-CAM) Ceramic Veneers by Green Tea, Coffee, and Coca-Cola Using a Digital Spectrophotometer.
PMID: 36747464
抄録
背景 現在、二ケイ酸リチウムE-maxセラミックベニヤは、歯科において最も広く使用され、保存性が高く、効果的な審美材料であると、歯科専門家の大多数が認識している。本研究は、デジタル分光光度計を用いて、緑茶、コーヒー、コカ・コーラによる着色によって引き起こされる、厚みの異なるコンピュータ支援設計-コンピュータ支援製造(CAD/CAM)セラミックベニヤ材料の表面変化(粗さ(Ra)、深さ(Rz)、平均色変化(ΔE₀₀)の程度を比較することを目的とした。本研究は、キング・ハリド大学歯学部で実施された。二ケイ酸リチウムガラスセラミック(LDGC)材料を用い、CAD/CAMシステムを用いて60枚の矩形スライスを作製した。材料の厚みと飲料の種類を測定した。標本はメーカーの指示に従い飲料に浸漬した。干渉計を使用した3D非接触表面計測により、試料の描写と断層撮影が完了した。ΔE₀₀の測定には "VITA Easy-Shade "分光光度計を使用した。ΔE₀は、サンプルを緑茶、コーヒー、コカ・コーラ染色材料に浸漬した後、異なる材料厚さについて2週間後に記録された。コカ・コーラは、0.07 mmのグループと比較して、1.00 mmの厚さの測定でRaとRzに有意な差を示し、≦0.05で統計的に有意とみなされた。ΔE₀が最も高かったのは、コカ・コーラで染色したサンプルで、次いでコーヒーであった。結論 これらの知見は、CAD-CAMセラミックベニヤの染色の分光光度分析を用いた先行研究を支持するものであり、コカ・コーラに次いでコーヒーが最も大きな色のΔE_2080₀変化をもたらした。
BACKGROUND The majority of dental professionals currently recognize lithium disilicate E-max ceramic veneers as a the most widely used, conservative, and effective cosmetic materials in dentistry. This study aimed to compare the degree of surface changes - roughness (Ra), depth (Rz), and mean color changes (ΔE₀₀) - of computer-aided design-computer-aided manufactured (CAD/CAM) ceramic veneers materials of varying thicknesses caused by staining by green tea, coffee, and Coca-Cola using digital spectrophotometer. MATERIAL AND METHODS This study was conducted at King Khalid University, College of Dentistry. Lithium disilicate glass ceramic (LDGC) material was used to create 60 rectangular slices using the CAD/CAM system. The material thickness and the type of beverage were measured. The specimens were immersed in beverages according to the manufacturer's instructions. Specimen description and tomography were completed with a 3D noncontact surface metrology using interferometry. The "VITA Easy-Shade" spectrophotometer was used to measure ΔE₀₀. It was recorded after 2 weeks for different material thicknesses after immersing samples in green tea, coffee, and Coca-Cola staining materials.f RESULTS Significant changes in ceramic thickness were found in Ra and Rz of 0.07 and 1.00 mm after 14 days of staining. Coca-Cola showed a significant difference in Ra and Rz with 1.00 mm thickness measurement compared to the 0.07 mm group with ≤ of 0.05, which was considered statistically significant. Highest ΔE₀₀ were recorded among samples stained by Coca-Cola, followed by coffee, for both thicknesses. CONCLUSIONS Those findings support previous studies using spectrophotometric analysis of staining of CAD-CAM ceramic veneers that Coca-Cola followed by coffee resulted in the greatest color ΔE₀₀ change.