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Animals (Basel).2023 Jan;13(3).

プロバイオティクスとしての利用が期待されるクレオール種雄鶏の糞便から分離された自生菌株の特性評価

Characterization of Autochthonous Strains from the Cecal Content of Creole Roosters for a Potential Use as Probiotics.

PMID: 36766343

抄録

抗生物質による成長促進剤を使用せずに飼育したクレオール種雄鶏の糞便から5つの菌株(CLP2、CLP3、CLP4、CLP5、CLP6)が分離されました。生化学的および形態学的検査(カタラーゼおよびオキシダーゼが陰性)により、乳酸菌の存在が確認された。さらに、16s RNAを考慮すると、(CLP2、CLP3、CLP5、CLP6)および(CLP4)が同定されました。すべての菌株(主にCLP4とCLP5)は、異なるレベルのpHで可変的かつ有意な増殖(< 0.001)を示しました。同様に、すべての細菌培養物は42℃で定量されましたが、CLP4とCLP5株だけが30℃で増殖することができました。さらに、CLP4、CLP5、CLP6株は、胆汁酸塩を0.05~0.30%添加した状態で増殖しました。しかし、CLP4株だけが異なる濃度のNaCl(2~10%)で増殖し、CLP5株は2%のNaClで増殖した。CLP4株は、ATCC 11775TM、Typhimurium ATCC 14028TM、ATCC 13124TMといった腸内細菌のin vitroでの増殖を抑制することができた。また、CLP4は、これらの病原性細菌と比較して、アモキシシリンやテトラサイクリン存在下での感受性が低かった。これらのin vitroの結果を考慮すると、家禽類におけるプロバイオティクス効果の仮説を検証するために、CLP4株を用いたin vivo研究を実施する必要がある。

Five strains (CLP2, CLP3, CLP4, CLP5, and CLP6) were isolated from the cecal content of Creole roosters fed without antibiotic growth promoters. Biochemical and morphological tests (negative catalase and oxidase) confirmed the presence of lactic acid bacteria. Additionally, considering the 16s RNA, (CLP2, CLP3, CLP5, and CLP6) and (CLP4) were identified. All strains (mainly CLP4 and CLP5) showed variable and significant growth ( < 0.001) at different levels of pH. Likewise, all bacterial cultures were quantified at 42 °C, although only strains CLP4 and CLP5 managed to grow at 30 °C. Additionally, the CLP4, CLP5, and CLP6 strains grew from 0.05 to 0.30% of biliary salts. However, only the CLP4 isolate grew at different concentrations of NaCl (2-10%), and CLP5 grew at 2% NaCl. The CLP4 strain was able to inhibit the in vitro growth of enterobacteria such as ATCC 11775TM, Typhimurium ATCC 14028TM, and ATCC 13124TM. In addition, CLP4 had lower sensitivity in the presence of amoxicillin and tetracycline compared to these pathogenic bacteria. Considering these in vitro results, it is necessary to carry out in vivo studies with the CLP4 strain to test the hypothesis of its probiotic effect in poultry.