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JDR Clin Trans Res.2023 Mar;:23800844231157259.

口腔機能、タンパク質摂取とサルコペニアのリスクを探る:スコープレビュー

Exploring Oral Function, Protein Intake, and Risk of Sarcopenia: A Scoping Review.

PMID: 36883673

抄録

はじめに:

サルコペニアは、加齢に伴う筋肉量と機能の低下であり、不十分なタンパク質摂取と関連している。しかし、口腔の健康との関連を示唆する証拠はあまり明らかではない。

INTRODUCTION: Sarcopenia is loss of both muscle mass and function with age and is associated with inadequate protein intake. However, evidence to suggest an association with oral health is less clear.

目的:

高齢者におけるサルコペニアおよび/またはタンパク質摂取に関連する口腔機能に関する査読済みの公開エビデンス(2000~2022年)を網羅すること。

OBJECTIVE: To scope peer-reviewed published evidence (2000-2022) pertaining to oral function in relation to sarcopenia and/or protein intake in older people.

方法:

CINAHL、Embase、PubMed、Scopusを検索した。口腔機能(歯牙喪失、唾液流量、咀嚼機能、咀嚼筋力、舌圧など)と、タンパク質摂取量および/またはサルコペニアの指標(被殻筋量機能)を測定した査読付き研究を対象とした。全論文のスクリーニングは1人のレビュアーが行い、無作為の10%を2人目のレビュアーが重複してスクリーニングした。研究の種類、原産国、曝露の指標、転帰および主要な所見に関する関連する内容をマッピングし、口腔の健康と転帰との正の関連を示すデータと負の関連を示すデータのバランスを図にした。

METHODS: CINAHL, Embase, PubMed, and Scopus were searched. Included were peer-reviewed studies measuring oral function (e.g., tooth loss, salivary flow masticatory function, strength of muscles of mastication, and tongue pressure) and a measure of protein intake and/or a measure of sarcopenia (appendicular muscle mass function). Full article screening was conducted by 1 reviewer with a random 10% screened in duplicate by a second reviewer. Relevant content pertaining to study type, country of origin, measures of exposure, and outcomes and key findings was mapped and the balance of data showing a positive versus null association of oral health with outcomes charted.

結果:

同定された376件の研究のうち、126件を全文スクリーニングし、32件の原著論文を得た。7件がタンパク質の摂取を報告し、22件がサルコペニアの指標を報告した。9つの異なる口腔健康曝露が同定され、これらの尺度のいずれかに関連する研究は4件以下であった。ほとんどのデータは横断的なものであり(27研究)、日本からのものであった(20研究)。データのバランスは、歯の喪失とサルコペニアの指標およびタンパク質摂取量との関連を示した。しかし、咀嚼機能、舌圧、口腔機能低下の指標とサルコペニアとの関連については、データのバランスがまちまちであった。

RESULTS: Of 376 studies identified, 126 were screened in full, yielding 32 included texts, of which 29 were original articles. Seven reported intake of protein and 22 reported measures of sarcopenia. Nine distinct oral health exposures were identified, with ≤4 studies relating to any one of these measures. Most data were cross-sectional in nature (27 studies) and from Japan (20 studies). The balance of data showed associations between tooth loss and measures of sarcopenia and protein intake. However, the balance of data pertaining to any association between chewing function, tongue pressure, or indices of oral hypofunction and sarcopenia was mixed.

結論:

サルコペニアとの関連については、幅広い口腔の健康指標が研究されている。データのバランスから、歯の喪失がリスクと関連していることが示唆されるが、口腔筋組織および口腔機能低下指標に関するデータはまちまちである。

CONCLUSION: A broad range of oral health measures have been studied in relation to sarcopenia. The balance of data suggests that tooth loss is associated with risk, but data pertaining to the oral musculature and indices of oral hypofunction are mixed.

知識移転声明:

本研究で得られた知見は、歯の喪失が高齢者におけるサルコペニアのリスク増加と関連することを示すデータを含め、口腔の健康と筋肉量および機能低下のリスクとの関係に関するエビデンスの量と性質について、臨床医の認識を高めるものである。この知見は、研究者に対し、エビデンスにギャップがあること、口腔の健康とサルコペニアのリスクとの関係についてさらなる研究と解明が必要であることを強調するものである。

KNOWLEDGE TRANSFER STATEMENT: The findings of this research will increase awareness among clinicians of the amount and nature of evidence pertaining to the relationship between oral health and risk of compromised muscle mass and function, including data showing that loss of teeth is associated with increased risk of sarcopenia in older people. The findings highlight to researchers the gaps in the evidence and where further research and clarification of the relationship between oral health and risk of sarcopenia is warranted.