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Clin Epigenetics.2023 Mar;15(1):52.

健康的なライフスタイル、DNAメチル化年齢の加速、冠動脈性心疾患の発症リスク

Healthy lifestyle, DNA methylation age acceleration, and incident risk of coronary heart disease.

PMID: 36978155

抄録

背景:

DNAメチル化時計は生物学的老化を決定するツールとして登場し、死亡率や加齢に関連した疾患と関連してきた。DNAメチル化年齢(DNAm年齢)と冠動脈性心疾患(CHD)との関連については、特にアジア人集団ではほとんど知られていない。

BACKGROUND: DNA methylation clocks emerged as a tool to determine biological aging and have been related to mortality and age-related diseases. Little is known about the association of DNA methylation age (DNAm age) with coronary heart disease (CHD), especially in the Asian population.

結果:

プロスペクティブなChina Kadoorie BiobankのCHD症例491例と対照489例について、ベースラインの血中白血球DNAのメチル化レベルをInfinium Methylation EPIC BeadChipで測定した。中国人の間で開発された予測モデルを用いてメチル化年齢を算出した。年代とDNAm年齢の相関は0.90であった。DNAメチル化年齢加速度(Δage)は、DNAメチル化年齢を年代で回帰した残差と定義した。CHDの複数の危険因子と細胞型の割合で調整した後、Δageの下位四分位の参加者と比較すると、CHDのOR(95%CI)は上位四分位の参加者で1.84(1.17, 2.89)であった。Δ年齢が1SD増加するとCHDリスクは30%増加した(OR=1.30;95%CI 1.09, 1.56;Ptrend=0.003)。1日に摂取するタバコの平均本数およびウエスト-ヒップ比はΔ年齢と正の相関を示した。赤身肉の摂取はΔ年齢と負の相関を示し、赤身肉を全く摂取しないかほとんど摂取しない人では老化が加速することが特徴的であった(すべてP<0.05)。さらに媒介解析を行ったところ、喫煙、ウエスト-ヒップ比、赤身肉の摂取をしない、またはほとんどしないことに関連するCHDリスクの10%、5%、18%が、それぞれメチル化老化を介して媒介されていることが明らかになった(媒介効果のPはすべて<0.05)。

RESULTS: Methylation level of baseline blood leukocyte DNA was measured by Infinium Methylation EPIC BeadChip for 491 incident CHD cases and 489 controls in the prospective China Kadoorie Biobank. We calculated the methylation age using a prediction model developed among Chinese. The correlation between chronological age and DNAm age was 0.90. DNA methylation age acceleration (Δage) was defined as the residual of regressing DNA methylation age on the chronological age. After adjustment for multiple risk factors of CHD and cell type proportion, compared with participants in the bottom quartile of Δage, the OR (95% CI) for CHD was 1.84 (1.17, 2.89) for participants in the top quartile. One SD increment in Δage was associated with 30% increased risk of CHD (OR = 1.30; 95% CI 1.09, 1.56; Ptrend = 0.003). The average number of cigarette equivalents consumed per day and waist-to-hip ratio were positively associated with Δage; red meat consumption was negatively associated with Δage, characterized by accelerated aging in those who never or rarely consumed red meat (all P < 0.05). Further mediation analysis revealed that 10%, 5% and 18% of the CHD risk related to smoking, waist-to-hip ratio and never or rarely red meat consumption was mediated through methylation aging, respectively (all P for mediation effect < 0.05).

結論:

われわれは、アジア人集団におけるDNAm加齢加速とCHD発症との関連を初めて同定し、好ましくない生活習慣が誘発するエピジェネティック加齢がCHDへの根本的な経路において重要な役割を果たしている可能性があるという証拠を提供した。

CONCLUSIONS: We first identified the association between DNAm age acceleration and incident CHD in the Asian population, and provided evidence that unfavorable lifestyle-induced epigenetic aging may play an important part in the underlying pathway to CHD.