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食品の硬さを変化させた場合の咀嚼・嚥下への影響
Impact of varying food hardness on mastication/swallowing.
PMID: 37123073
抄録
本研究の目的は、高齢者の咀嚼・嚥下を分析し、嚥下障害特性との関連性を確認することである。高齢者の咀嚼・嚥下機能を評価するために質問票を作成した。咀嚼は筋電図、舌・唇圧はIowa Oral Performance Instrumentを用いて分析した。アンケートの結果、歯がないグループとあるグループの歯数に統計的な差があり、嚥下能力が低下し、口唇圧と相関があることが示された。さらに、歯数が多いほど筋活動が高く、咀嚼回数と口唇圧に正の相関があることがわかりました。その結果、口腔内の健康パラメータは、咀嚼・嚥下能力と密接に関連していることが示唆されました。最後に、試験したさまざまな食品で得られた結果から、嚥下能力を高めるためには、食感を改良した食品が必要であることが示唆されました。
The purpose of this study was to analyze mastication and swallowing in the elderly and confirm the association with dysphagia characteristics. A questionnaire was developed to evaluate the masticating and swallowing functions of the elderly. Mastication was analyzed using electromyography, and tongue/lip pressures were measured using Iowa Oral Performance Instrument. The results of the questionnaire showed that statistical difference in the number of teeth between the group without and with, decreased ability to swallow, and there was a correlation with lip pressure. Additionally, the higher number of teeth, the higher muscle activity, and there is a positive correlation between the number of chews and the lip pressure. Consequently, our findings suggested oral health parameters are closely associated with mastication/swallowing ability. Finally, based on the results obtained for different foods tested, we suggested that texture-modified foods are necessary to enhance swallowing ability.